1 87876876137261873638721633З початку повномасштабного вторгнення радіоведучі Львівської хвилі велику увагу у своїй роботі почали приділяти психологічному стану українців, на яких війна наклала свій відбиток.

У відповідь на це з’явився спецпроєкт радіоведучого та виконавчого директора радіо "Львівська хвиля" Влодка Лучишина “Є Мозок”. Перший сезон проєкту стартував торік у березні, а вже у січні 2023 року на слухачів чекав другий сезон з новими питаннями та відповідями, передає "Гал-Інфо".

“У ситуації, в якій опинились ми всі, дуже важливо розуміти: якщо ти поінформований, то ти теж певною мірою озброєний. Нам важливо було пояснити, що ті процеси, які відбуваються з нами, не є поодинокими, ситуація достатньо типова й, усвідомлюючи це, проблему вдається легше переживати. Окрім того, важливо розуміти масштаби ситуації: коли людина може впоратись сама, коли потрібна чиясь підтримка або варто звернутись до спеціалістів”, — розповідає ведучий. 

Проєкт “Є Мозок” складається зі ста коротких епізодів й п'яти великих інтерв'ю зі спеціалістами.

“Щодня в етері виходив кількахвилинний епізод. Далі епізоди формували блоки, до прикладу, "інформаційна гігієна", "медіатравма", "ПТСР", "війна і діти" тощо. Що це, чому так стається і як зазвичай люди дають собі ради — ми розбирались в тематичних рубриках”, — зауважує Влодко.

Він додає, що до проєкту залучили не лише фахівців з ментального здоров'я, а й інших дотичних спеціалістів:

“Зокрема ми поспілкувались з реабілітологом, тому що стрес напряму впливає на наше тіло, кардіологом, який розповів як стрес відбивається на серцево-судинній системі. З останніх це була неврологиня, тому що вкупі наша нервова система несе на собі величезне навантаження. Загалом ми отримали достатньо великий, але систематизований масив інформації, який, сподіваємось, був корисний для наших слухачів”. 

Готуючи проєкт творці часто звертались до американських досліджень, оскільки американці хоч і значно меншою мірою, але пройшли війни в Іраці чи Афганістані. Також цінним був досвід держави, яка постійно перебуває у стані війни, —  Ізраїлю. 

“Дуже багато процесів можна просто екстраполювати з мирною та воєнною ситуацією. Вони дуже схожі за своєю природою, тільки значно інтенсивніші у нашому випадку, і відповідно спеціалісти завдяки цій екстраполяції можуть зрозуміти що відбувається з людьми”, — додає Влодко Лучишин.

На питання, скільки потрібно виділяти часу, щоб допомогти своєму мозку “боротись”, ведучий відповідає: "Треба приділити увесь час, щоб не потрапити в ці жорна інформаційного впливу".

Під час втілення проєкту радіоведучий зробив для себе декілька відкриттів та застосовує практичні рекомендації.

“До себе я застосував інформаційну гігієну, і намагаюсь мінімізувати перегляди хорорів, які дуже часто вистрибують перед очима в соцмережах або перепощують люди. По-друге, я зрозумів, наскільки помічним в інформуванні є радіо. Тому що воно не дає картинку, і на слух ти сприймаєш інформацію раціонально, але значно менш емоційно. Ми повністю розібрали що таке ІПСО, усі його характеристики, ознаки й так далі. Це дуже допомагає критичному мисленню, особливо у випадках, коли бачиш якусь разючу інформацію і ще рік тому ти без зайвої думки б нею поділився з друзями або й перепостив на свою сторінку. Тепер у дев'яноста випадках зі ста я чітко розумію, звідки ростуть ноги, як перевірити та чому до цього можна ставитись значно спокійніше”, — ділиться Влодко Лучишин. 

Він наголошує, що наразі усе те, про що хотіли поговорити у проєкті, вдалось охопити. Утім, якщо в майбутньому знову накопичаться нові питання, не виняток, що проєкт матиме продовження. 

“Це навіть не залежить від того скільки триватиме війна. Уже зараз спеціалісти з ментального здоров'я говорять, що після війни ми будемо мати просто величезну проблему, які потрібно буде вирішувати, — каже ведучий. — Люди, які тримаються зараз, контролюють що відбувається, насправді не зможуть це робити нескінченно, і їм буде потрібна дуже серйозна допомога. Суспільству потрібно буде обов’язково пояснювати, як спілкуватися з такими людьми й доносити постраждалим думку про те, що їхні реакції на речі, що з нами відбуваються, є абсолютно природними. Тому цілком можливо що буде ще й третій сезон". 

Проєкт виконується за підтримки Програми Партнерства у галузі мас-медіа в Україні (UMPP). UMPP адмініструється Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Державного департаменту США (DOS) через Управління громадських справ, Посольство США, Київ.