1 0 a3
Фото із відкритих джерел
Наразі Рівненщина перебуває в очікуванні, хто саме очолить управління Держгеокадастру в області. Конкурс на заміщення цієї посади оголосили після того, як 12 січня з неї звільнили скандального Романа Мигаля, якого пов’язують з корупцією. Очолити головне земельне управління області виявило бажання аж 20 кандидатів – саме стількох допустили на конкурс.

Серед претендентів є екс-політики і юристи, депутати і їх помічники, підприємці і чиновники. Проте один з них є доволі одіозним, а тому і привернув нашу увагу. Йдеться про нинішнього голову однієї з найбільших ОТГ на Рівненщині Миколу Шустова. Саме йому у 2018 році довірились мешканці одразу 11 сіл Рівненського району, а це майже 8 тисяч осіб, які і обрали його головою Олександрійської ОТГ. Втім, схоже, він не надто дорожить довірою своїх виборців, якщо готовий на півшляху, ще до закінчення своєї каденції покинути селян напризволяще і повернутися працювати в Рівне, маючи намір зайняти одну з «найжирніших» посад в області, очоливши Держгеокадастр Рівненщини. Мабуть, не таким «теплим» місцем є якась там ОТГ в порівнянні з управлінням, яке «завідує» усіма земельними питаннями в області.

Розповімо вам детальніше про постать Миколи Шустова. У 2014 році, під час президентства Януковича, він був начальником контактного центру Рівненської ОДА при тодішньому губернаторі Василю Берташу. Тоді ж він відзначився тим, що координував поїздки людей автобусами на «антимайдан» в Київ.

Ще перед тим, в період з 2006 по 2010 роки Микола Шустов був помічником і «правою» рукою депутата Рівненської обласної ради, тодішнього «регіонала» Валентина Кроки, який на останніх виборах вигідно для себе «перефарбувався» під прапор партії «Солідарність».

У 2015 році Микола Шустов вирішив балотуватися на пост Заборольського сільського голови у, що цікаво, зовсім чуже і нерідне собі село. Це і недивно, адже отримувати заробітну плату, яка сягає понад 33 тисячі гривень у місяць, та ще й очолювати населений пункт, у якому багато землі, а через свою наближеність до Рівного її ціна є дуже високою. Тож зрозуміло, що бути «розпорядником» такої землі – доволі спокуслива можливість.

Коли в Україні розпочалася «децентралізація» і на Рівненщині створили Олександрійську ОТГ, яка є однією з найбільших в області, Микола Шустов подає свою кандидатуру стати її головою. А балотується він від Радикальної партії Олега Ляшка.

Ставши головою, він неодноразово був помічений у різноманітних скандалах, зокрема і земельних, а селяни, які обрали його на посаду, неодноразово в розмові з журналістами підкреслювали своє розчарування у своєму виборі та невдоволення його діями.

А розслідування земельних надбань родини Шустових взагалі стає схожим на справжній детектив. Як писало раніше видання «Горинь.інфо» він, вже будучи головою Олександрійської ОТГ, отримав у власність земельну ділянку площею 0,12 га у с.Три Копці, яке входить до складу очолюваної ним об’єднаної громади. Тобто взяв – і сам собі виділив земельку. А що? Вочевидь, може собі таке дозволити, бо ж не лише іншим ділянки роздавати.

Крім цього, у 2017 році така собі Шустова Софія Іванівна також отримала земельну ділянку - 0,25 га у с. Забороль, головою якого на той час був той же Микола Шустов. Хто ж ця Софія Іванівна та за які такі заслуги вона отримала земельну ділянку – питання риторичне. Втім, схоже на все, мова йде про родинні зв’язки.

Дружина Миколи Шустова Наталія також має ділянку площею 1179 кв.м у тому ж селі Забороль, яку вона, звісно ж, отримала за часів каденції свого щедрого чоловіка в 2017 році.

До слова, влітку 2019 року в Олександрійській ОТГ був черговий гучний скандал щодо землі. Тоді восьмеро учасників бойових дій за незалежність і територіальну цілісність України не змогли отримати своїх передбачених законом земельних ділянок тоді, як голова та його родичі отримували їх без жодних проблем і ускладнень.

Ще один скандал, пов’язаний з землею, в Олександрійській ОТГ виник у жовтні 2019-го. Тоді депутати сільської ради погодили рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду, а саме 94,5 га, які раніше селяни використовували для випасу худоби та заготівлі сіна на луках між селами Свяття та Волошки. Депутати ж вирішили встановити на тій ділянці сонячні батареї. Більшість мешканців були проти такого рішення і вважають, що таке будівництво суперечить інтересам громади. Та, вочевидь, Микола Шустов знову проігнорував думку своїх виборців.

Так само люди обурилися, коли дізналися, що їх голова вирішив їх покинути заради іншої, більш «цікавої» посади – голови Держгеокадастру Рівненської області. Кажуть, що він ще не виконав і третини своїх обіцянок, які він давав їм перед виборами, а вже тікає геть, так і не довівши почате до кінця, нехтуючи висловленою йому довірою селян.

Варто додати, що Микола Шустов є людиною не менш скандально відомого голови Рівненської обласної ради Олександра Данильчука, також відомого «перебіжчика» з партій в партію. Саме останній допомагає Миколі вирішувати для нього певні питання, створюючи йому так званий «дах» над головою від різних проблем.

Та найбільш цікавим є те, що Микола Шустов є близьким другом одіозного «слуги народу» від Рівненщини Романа Іванісова, який «прославився» на всю країну скандалом зі згвалтуванням ним неповнолітньої дівчини. Та це не єдине, чим він відомий. Роман Іванісов, ставши народним депутатом завдяки бренду президентської партії «Слуга народу», почав настільки впевнено себе почувати, що навіть почав нехтувати думкою і «наказами» самого Зеленського. Нагадаємо, що на початку лютого у США проходив традиційний молитовний сніданок з президентом Дональдом Трампом. Роман Іванісов став єдиним від Рівненщини депутатом, який туди поїхав. І це – незважаючи на те, що президент Зеленський особисто розпорядився голові фракції своєї партії у парламенті Давиду Арахамії повпливати на Іванісова так, аби той не посмів їхати у США. Проте Роман Іванісов начхав і на волю партії, і на заборони Зеленського. Схоже, що Роману Іванісову тепер ніхто не указ і навіть сам президент не має на нього більше ніякого впливу. Принаймні, саме так виглядає. І саме такої поведінки, ймовірно, він повчає і свого «закадичного друга» Миколу Шустова.

Вже днями завершиться конкурс на посаду начальника управління Держгеокадастру у Рівненській області і всі ми нарешті дізнаємося, кому ж з 20 кандидатів «пощаситило» його очолити, проте буде прикро, якщо переможе саме Шустов, який має далеко не ідеальну і не чисту репутацію. Проте, якщо ж це все-таки станеться, це буде ще одним «провалом» команди Зеленського перед майбутніми місцевими виборами, через який «Слуга народу» на Рівненщині втратить ще більше очок впливу.

1 0 a1

1 0 a2