1 4874684716487216418Донедавна «Мавік» використовував чи не кожен оператор під час зйомок весільних церемоній та різноманітних заходів. Сьогодні ж ці коптери спускають боєприпаси на військових рф та забезпечують їм іншу церемонію  – «похоронну». 

Попри те, що наприкінці 2022 року міністр оборони Олексій Резніков заявив, що цивільні дрони не пристосовані до роботи на фронті, сьогодні комерційні коптери стали найбільш популярними серед військовослужбовців ЗСУ. Рідні захисників, а особливо волонтери, масово закупляють їх і передають як важливу життєвонеобхідну бойову одиницю за зверненнями самих же підрозділів.

«У мене в закупці «мавіків» немає, щоб ви розуміли.. Те, що наші унікальні хлопці-креативники їх використовують для ведення, скажімо так, маленької окопної боротьби й знищення в тому числі ворогів, цьому – нашому креативу і винахідливості – аплодують… У нас навіть банка з огірками теж зброя, пам’ятаєте цю історію?» – в одному з інтерв’ю повідомив Резніков. 

Тоді слова очільника Міністерства оборони викликали бурю негативних емоцій в суспільстві. Адже більше як за рік повномасштабного вторгнення саме «весільні» дрони, тобто комерційні, стали розвідувальною і нищівною силою для противника. 

«На жаль, страшна клята війна щодня забирає життя українських військовослужбовців. Але ми можемо зарадити цьому, замінивши людський ресурс на матеріально-технічний. 

Не можна недооцінювати весільну пташку, погоджуюсь, це не професійний БПЛА. Але в умовах дефіциту других, Мавіки у різній комплектації допомагають нашим воїнам у протистояннях і рятують їхні життя», – розповідає волонтер та засновник БО «Добро.Дій» Ігор Дулин, який реалізовує збір квадрокоптерів на передову спільно з Олександром Тіщенком, начальником Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки в межах проєкту «Пташки Перемоги».

Благодійна ініціатива від початку свого існування, а це – з квітня, відправила на передову  249 квадрокоптерів. Найчастіше це – DJI Mavic 3. 

Ця модель –  одна з найновіших від  виробника, випущена на ринок у 2021 році. Квадрокоптер отримав пропелери з низьким рівнем шуму та 8 датчиків для виявлення перешкод на відстані до 200 м-коду.

Хороша оптична камера дозволяє знімати відео у форматі 4К з висоти до 6 км та передавати її на пульт оператору, а тепловізор може стежити за ситуацією вночі. Апарат DJI Mavic 3 розганяється до 72 км/год, набирає висоту зі швидкістю до 5 м/с, час польоту — 31 хвилина, радіус дистанційного керування — 5 км. 

Захисникам передають і інші моделі дронів. Такі як: Mavic 3T, Mavic 3 Fly More Combo, FVP-дрони. А в руках умілих вояків «весільні» пташки стають «бойовими».  

«В нас є для розвідки, але нам треба ударні», – розповідає військовий із позивним Бугай. Він саме отримав безпілотник від волонтерів. Розпаковуючи, зізнається, що любить, як пахнуть нові дрони. А далі демонструє, як звичайний Мавік стає гранатоносієм.

«Вставляємо ударник і боєприпас. Буде скидати на голову ось такі подарунки. А подарунки бувають різними: активатори, камулятиви. Завжди скидаємо ось таких малюків», – іронізує Бугай.

«Такі гранатоносії вражають не тільки живу силу, але й бронетехніку», – коментує роботу «Мавіків» Олександр Тіщенко.

Начальник обласного ТЦК та СП щойно повернувся зі сходу. Окрім гуманітарної допомоги та автомобілів, він передав квадрокоптери декільком військовим підрозділам зі Львівщини. Олександр Тіщенко розповідає, що таке технічне підсилення значно покращує бойові спроможності та підіймає моральний дух наших воїнів. Саме тому так важливо продовжувати працювати над проєктом «Пташки Перемоги», не збавляючи темп. 

«Під час цієї поїздки із гуманітарною місією ми роздали 20 безпілотників, найбільше серед них – DJI Mavic 3  в межах ініціативи “Пташки Перемоги”. Це сучасні, легкі та маневренні квадрокоптери з високим рівнем точності та надійності. Їм відмінно видно і техніку, й особовий склад противника. Ми майже щодня отримуємо звіти та слова вдячності від військових з передової. Кожен новий дрон – це ще один крок назустріч Перемозі. І кожен захисник робить все можливе, щоб наблизити її». 

Ціна на згадані квадрокоптери в середньому від 2 до 3 тисяч доларів. Ми собі поставили за мету зібрати 1000 пташок. 

«Одну четверту цього шляху вже подолали», – зізнається Ігор Дулин. «Де ми беремо кошти на закупівлю дронів? Це пожертви, донати дуже добрих людей, яких ми називаємо «Тилове військо України». Це ті донори, які довіряють нашому проєкту, за що кожному честь і шана.

Нагадаємо, ЗСУ на Бахмутському напрямку взяли в полон окупанта завдяки квадрокоптеру.