43434343У липні відбувся черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісли.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Моніторинг здійснили в Басейновому управлінні водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну. Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень в межах української частини басейну р. Вісли, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.

Найкраща якість води спостерігалася у р. В’яр (Вігор), яка протікає в межах Самбірського району Львівської області, та є правою притокою річки Сян.

Також за результатами аналізів виявили високі концентрації фізико-хімічних та хімічних показників якості води:

  • у р. Полтві – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР;
  • у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтви – за вмістом органічних і  біогенних речовин, пестицидів;
  • у р. Малехівці (с. Малехів) та р. Маруньці (нижче м. Винники) – за вмістом органічних речовин;
  • у р. Свині нижче м. Жовква – за вмістом органічних та біогенних речовин, пестицидів.
  • у р. Золочівці – за вмістом пестицидів.

Порівняно з попереднім звітним періодом (червень 2023 року) покращилася  якість води в р. Полтві, р. Вишні, р. Маруньці, р. Малехівці та р. Західний  Буг на ділянці м. Сокаль – с. Літовеж.

Також у р. Рата (с. Межиріччя) та в р. Західний Буг на ділянці м.Кам’янка-Бузька – с.Старий Добротвір знизився вміст органічних та біогенних речовин, але підвищилися концентрації пестицидів.

Однак, за цей період погіршилася якість води в озері Світязь, у р. Шкло, Кийському потоці та р. Західний Буг в пунктах моніторингу «м. Буськ» та «с.Забужжя».

Як зазначає заступник директора департаменту Ганна Башта, своєчасне проведення спостережень за якісним станом поверхневих вод басейну, виконання аналізу та узагальнення інформації про стан водних об’єктів, прогнозування його змін є вкрай необхідним для прийняття відповідних управлінських рішень у галузі використання, охорони та відтворення водних ресурсів.

Зазначимо, що всі результати вимірювань пунктів спостереження масивів поверхневих вод оприлюднюються в системі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України  за посиланням.