8994094У Самборі Львівської області відкрили нове борошномельне підприємство «Самбір Млин».

Про це повідомляє "Lviv.media".

Будівництво підприємства розпочали в кінці грудня минулого, 2022 року. А вже два тижні тому випустили пробну партію борошна, розповів Тарас Панахид, директор ТОВ «Самбірський елеватор».

Млин щодоби перероблятиме 60-65 тонн пшениці та вироблятиме 50 тонн борошна різних сортів. Також тут виготовлятимуть висівки, які можна буде споживати, або ж використовувати у кормах для тварин.

78989890

«Для будівництва другої черги елеватора та для будівництва млина були залучені власні кошти та гроші з держаних програм, які в час війни нас дуже підтримують. Ми скористалися державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» для переробних сільськогосподарських підприємств і виграли грант на купівлю виробничого обладнання. За ці кошти ми придбали навантажувач, поставили другу вагу, купили лабораторне обладнання. Ця підтримка нам дуже суттєво допомагає і дає можливість створити додаткові робочі місця і збільшити виплати податків для підтримки держави у такий важкий час», - зауважив Тарас Панахид.

545676

Підприємство на 80 відсотків автоматизоване. Щоб його обслуговувати знадобиться два десятки людей.

Головний технолог підприємства «Самбір Млин» Ігор Саблєв розповів про етапи виробництва борошна:

«Зерно заходить в спеціальні банки. Для різної якості зерна - різні резервуари. Далі формується помольна партія, щоб борошно відповідало вимогам. Коли зерно поступає на млин, то проходить очищення та два етапи зволоження. Адже зерно перед меленням треба зволожувати. Після перемелювання борошно просівають і воно надходить у фасувальне відділення. Далі борошно можна автоматично подати на борошновози. А згодом запрацює ще й лінія для пакування у пакети. Її зараз налаштовує фахівець з Туреччини. Ми запустимо її незабаром.»

768798

Представник компанії-інвестора Степан Козицький зазначив, що підприємство збудували досить швидко, і що саме виробництва цього напрямку варто розвивати в Україні.

 «Якщо подивитися на останні заяви наших європейських партнерів – Польщі, Угорщини та Словаччини, які забороняють нам вивозити зерно, будемо якщо не зерно, то борошно експортувати, або інші продукти перероблювання. Це дуже важливо, на часі й це до того, що зараз в Україні я вважаю повинно розвиватися цей напрям», — зазначив Степан Козицький.

6789898

 Зведення сучасного борошномельного комплексу у Самборі не є одиничним проєктом. Це наступний етап розвитку елеваторних потужностей ТОВ «Самбірський елеватор», який загалом включає будівництво зернового елеватора, борошномельного підприємства  - млина, та лінії з виготовлення паливної гранули, зазначають у товаристві.

788899898

Вже невдовзі борошно виходитиме на внутрішній ринок під торговою маркою “Самбір Млин”. Зараз готують сертифікацію для подальшого можливого експорту.