943049А в одному з сіл Львівщини радянський пам‘ятник, який підлягає під демонтаж, вирішили заховати за… скульптурою Діви Марії.

У Львівській області до кінця цього року мають позбутися усіх радянських пам’ятників. Їх демонтують в рамках закону про декомунізацію. На Львівщині уже демонтовано 230 радянських монументів, залишилося ще знести 45 скульптур.

Про це повідомила для «Високого Замку» Секретар робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич.

У селі Тарнавиця Яворівського району робоча група при Львівській ОВА знайшла радянський монумент, якого громада хотіла ретельно приховати. Щоб вберегти монумент на честь героїв війни від законного демонтажу, мешканці поставили біля нього скульптуру Діви Марії, лампадки… І це ще не всі «аксесуари». Підніжжя радянського пам’ятника прикрасили синьо-жовтим прапором з тризубом та написом «Сину, ангеле мій»…

Тарнавиця — знамените село на Львівщині, в костелі цього села хрестили митрополита Андрея Шептицького.

«Голова Новояворівської громади, до якої належить село Тарнавиця нам звітував, що в них немає радянських пам’ятників, — повідомила Анна Герич. — Торік ми допомагали йому прибрати монумент радянської жінки, яка була на території маєтку Шептицьких. Ми знайшли радянський монумент. І матінка Божа стоїть збоку та ще чотири ангели. На пам’ятнику чітко пише, що він присвячений воїнам, які загинули у великій вітчизняній війні. Він має підлягати декомунізації. Наша комісія скерувала листа голові громади. Пам‘ятник має бути демонтований, а плити рекомендуємо перенести на цвинтар».

За словами Анни Герич, найгірше декомунізація просувається у Лопатині Червоноградського району Львівщини. Минулого тижня туди їздила робоча група Львівської ОВА з питань декомунізації, знайшли ще два монументи, які раніше не були включені у список на знесення… Ці пам’ятники знаходяться в полях між селами, мають ознаки комуністичної символіки. У Лопатинській громаді - 12 радянських монументів.

«Жодного не валять, — розповідає Герич. — Пасують, не хочуть нічого робити… Чому так? В цьому шахтарському селищі багато людей перевезених з Донеччини, русифікованих міст України. Ще одна причина — занадто старе керівництво громади, яке боїться антивладних настроїв, прораховують і політичні наслідки. Виглядає на те, що влада не хоче робити там декомунізацію».