834093Роман «Око світу» львів'янки Галини Пагутяк, виданий «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», став першим в Україні підлітковим романом про УПА.

Події роману розгортаються у кінці 1946 року. У Карпатах живе підліток Ілько, зв’язковий УПА. Хлопцеві немає ще й п’ят­надцяти, однак він давно ступив на стежку війни і дороги назад немає. Якщо не буде кому боротися за Україну, це зроблять діти — ось основний мотив другої книги про юного зв’язкового УПА, вже відомого українському читачеві з роману «Око світу». 

«Якби не видавець Іван Малкович, мені довго довелося б шукати видавництво, яке не побоялося б видавати книжку, де 14-річний хлопчик володіє зброєю, ненавидить московських окупантів і аж ніяк не є жертвою війни, який своєю непохитною вірою в український спротив не ламається там, де ламаються навіть дорослі. Він списаний мною з двох реальних людей, один з них досі живий, і в нього та сама безкомпромісна хлоп'яча душа. Дія роману відбувається в моєму селі Залокоть, більшість подій з роману були насправді. «Нічний подорожній» — продовження «Око світу», це дилогія. Власне, цей роман без жодних табу і зовсім не політкоректний. Без фальшивого пафосу і романтизації. І в ньому є корисний досвід, який став, на жаль, актуальним, і стане в пригоді тим, хто зараз в окупації.

Я б хотіла, щоб наші діти читали таку літературу, яка б в них підіймала бойовий дух, а не лякала. Щоб р0сія нарешті від нас відступила, потрібна дуже хороша історична пам’ять. Ми повинні розуміти, що зараз не просто війна з р0сією, а національно-визвольна боротьба, яка триває вже кілька століть», - поділилась Галина Пагутяк.

Лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка написала цю історію та її продовження ще перед повномасштабною війною.