9304343Комунальний заклад Львівської обласної ради Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр - єдиний заклад в області, де працює підрозділ термінової гістології в операційному блоці.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

"Під час операції, лікарі видаляють з організму пацієнта пухлину, або ж лімфатичні вузли. Цей матеріал відразу передають у підрозділ термінової гістології. Тож поки пацієнт ще на операційному столі, в лабораторії вже встановлюють попередній діагноз захворювання та чистоту країв резекції (проростання пухлини). Ми нарізаємо операційний матеріал (пухлину та краї резекції),  заморожуємо його та проводимо серійні зрізи в кріостаті. Далі переносимо матеріал на скельця та фарбуємо. Після цього ми вивчаємо усе під мікроскопом - визначаємо доброякісність чи злоякісність пухлини. В деяких випадках хірург подає лімфатичні вузли, які його насторожують про ймовірність метастатичного ураження. Окремим дослідженням є сторожові лімфатичні вузли, які визначають карциному молочної залози. Відсутність метастазів у сторожових лімфатичних вузлах є приводом до невиконання аксилярної абляції (видалення жирової клітковини та всіх лімфатичних вузлів)", - розповідає завідувачка паталогоатомічного відділення Христина Фещур.  

Термінова гістологія відіграє дуже важливу роль в операційному процесі. Адже заключення лікаря-патологоанатома хірурги отримують уже за 10-12 хвилин. Тобто під час проведення операції, спеціалісти вже знають тип патології (епітеліальне, мезенхімальне чи лімфопроліферативне походження), ступінь диференціації пухлини та її границі. Тож не гаючи часу,  хірурги можуть адаптувати стратегію операції в залежності від отриманого результату дослідження.

Наприклад, якщо метастази не виявлені, то операцію можуть завершувати. Це допоможе зберегти здорові тканини та зменшить шанси можливих післяопераційних ускладнень. І навпаки, якщо під час гістології, патологоанатоми побачать метастази, то об'єм операції збільшиться, тобто лікарі видалять уражений орган та зможуть запобігти прогресуванню захворювання.

Такий підхід команди онкоцентру спрямований на максимальну ефективність лікування пухлин та зменшення ризику повторення захворювання в пацієнта у майбутньому.