78899912 січня у Шаховому клубі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація збірки історико-політичних есеїв «Куди мчить експрес?»  міжнародного гросмейстера, тренера з шахів Адріана Михальчишина.

Захід провели за участі адміністрації Університету, викладачів, працівників та усіх охочих почути більше про думки та ідеї легендарного шахіста. Також подія мала на меті підтримати благодійний фонд «Янголи Азову», зокрема, під час презентації усі охочі мали нагоду отримати книжку та автограф Адріана Михальчишина за довільний донат, повідомляє пресцентр Університету.

Книга, яку презентували у Львівському університеті, є продовженням однойменної попередньої, яка вийшла у 2018 році. Модерував захід радник голови Львівської ОВА, журналіст Олег Радик.

Перед початком презентації Адріан Михальчишин зауважив, що зал, у якому зібралися присутні, ‒ є місцем успіхів, адже саме тут, за його словами, відбувалися історичні шахові баталії між відомими гравцями, серед яких значна частина – випускники Львівського університету.

«Своїми шаховими традиціями і спортивними успіхами ми разом з колегами робили все можливе, аби прославляти Львівський університет на усіх широтах і меридіанах. Мені приємно, що у цьому місці знову вируватиме шахове життя», ‒ наголосив Адріан Михальчишин.

Звертаючись до учасників заходу, гросмейстер розповів про історію створення першої книги «Куди мчить експрес?» й зазначив, що його твори перекладені багатьма мовами, що демонструє широку зацікавленість зі сторони міжнародної спільноти поглядами українських авторів.

«Перша книжка побачила світ 5 років тому і містила статті про історичні події, які відбувалися у тих часових рамках. Я намагався якомога ретельніше аналізувати певні тенденції, глибше простежувати процеси, які чітко стосувалися багатьох аспектів розвитку української нації. Книжка, яку ми презентуємо сьогодні, є логічним продовженням першої і містить статті, над якими я працював не один місяць», ‒ зазначив Адріан Богданович.

У книзі «Куди мчить експрес?» Адріан Михальчишин традиційно виступає як оглядач та аналітик з міжнародних та національних питань, висловлюючи власну думку щодо багатьох суспільних процесів. Книга містить статті на різні історичні, філософські та суспільні теми. Важливо, що багато статей публікувалися у різних виданнях упродовж останніх п’яти років, і хоча час міг дещо скоригувати оцінки і висновки публікацій, проте вони залишаються виразниками тогочасних проблем, своєрідними документами доби на шляху українського державотворення. Книга розрахована на широке коло читачів, яким не байдужа доля національного й державного будівництва.

Окрім цього, за словами автора, книга «Куди мчить експрес?» містить актуальні статті, що стосуються української мови, а також інформацію про постаті маловідомих українців, які втім досягли значних успіхів, зокрема у спортивній сфері.

Під час презентації Адріан Михальчишин також зазначив, що у своїх статтях він порушує питання перекручування історичних фактів і подій, а відтак, висловив переконання, що майбутні історики, фахівці своєї справи, випускники Львівського університету, зможуть напрацювати напрямки протистояння «маніпулятивним історичним угрупованням з боку не лише країни-агресора, а й інших країн, з якими Україна має взаємопов’язану історію».

Надалі присутні мали змогу поставити автору книги запитання та поділитися власними думками.

Також під час події слово надали українському політику, народному депутату України, доктору економічних наук Степану Давимуці, який відзначив непересічність особистості автора, гостроту й актуальність його поглядів на політичні події, нестандартність підходів до аналітичного сприйняття дійсності.

«Нова книга Адріана Михальчишина – це дивовижна колекція подій, спостережень, думок, викладена у рідкісному жанрі, який був популярний у ХІХ – початку ХХ століття. Однак Адріану Богдановичу вдалося актуалізувати його і фрагментарно, але дуже чітко, описати стан сучасного суспільства», ‒ зазначив Степан Антонович.

Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник подякував усім присутнім за участь у презентації книги й відзначив багатогранність постаті Адріана Михальчишина. Ректор акцентував увагу присутніх на важливості боротьби із «русскім міром» у Європі, яку активно провадить ЛНУ ім. Івана Франка.

«Від початку повномасштабного вторгнення Львівський університет зайняв жорстку позицію щодо неприйнятності функціонування у західних ЗВО центрів так званого «русского міра», які є осередками російської імперської політики. Завдяки комунікації з партнерами, понад 20 таких центрів уже припинили свою діяльність», – додав Володимир Мельник і висловив сподівання, що з кожним разом все більше європейських університетів підтримуватимуть Україну і розділятимуть наші цінності.

Також під час презентації до усіх присутніх звернувся виконавчий директор Львівської обласної шахової федерації Ярослав Мандрук, який подякував автору книги за висловлені ідеї та спонукання до важливих роздумів.

Після презентації усі охочі мали змогли отримати книгу з автографом автора в обмін на довільну пожертву для благодійного фонду «Янголи Азову».

7899800

768787998