8493027888Департамент МТД та міжнародного співробітництва Львівської ОВА закликає органи місцевого самоврядування та громадські організації взяти участь у конкурсі проєктних заявок в межах Програми «Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027».

Програма підтримується Європейським Союзом. На Львівщині вона є найпотужнішою серед усіх інших донорських програм за обсягом фінансування та впливом на життя громад.

Бюджет програми перерозподілили на користь України та Польщі 

У межах фондів ЄС Польща і Україна співпрацюють вже 20 років. Раніше це співробітництво було тристороннє, охоплювало також Білорусь. Та через участь цієї країни у військовій агресії проти України у 2022 році її виключили з Програми, а програмний бюджет перерозподілили на користь України та Республіки Польща. 

«На сьогодні в нашій країні бюджети різних рівнів спрямовані передусім на підтримку ЗСУ, коштів на розвиткові проєкти фактично нема. Тому варто максимально користати з донорської допомоги. Програма Interreg NEXT Польща-Україна - це велика можливість для громад. Лише за останні 5 років вона дала змогу реалізувати на Львівщині понад 50 проєктів і залучити більше ніж 20 мільйонів євро гранту ЄС», - зазначила директорка департаменту МТД та міжнародної співпраці ЛОВА Ірина Бутинець.

Кошти ЄС зазвичай покривають 90% вартості усіх проєктів. Решту дофінансовують з обласного та місцевого бюджетів. При цьому бенефіціарам слід також самостійно забезпечити 15 % фінального платежу, який після аудиторського висновку, якщо не виявлять порушень, ЄС повертає. 

Одним з найпотужніших проєктів, реалізованих за останні роки, є «Створення системи швидкого реагування на злочини і події у м. Львів», в межах якого реконструювали приміщення шести відділів поліції у Львові та збудували сучасну будівлю Центру швидкого реагування на вулиці Стрийській, оснастили її новітнім обладнанням. Вартість цього проєкту - 6 млн євро. ЄС профінансував 5,4 мільйони, решту співфінансували з бюджетів Львівщини та Нацполіції. 

В межах Програми транскордонного співробітництва провели також масштабну реконструкцію очисних споруд у Червонограді, ремонт доріг в селі Нижанковичі на Самбірщині, встановили 14 станцій для обслуговування велосипедистів у Яворівському національному природному парку, спорудили еколого-просвітницький візит-центр у Верещиці тощо. Завдяки європейському гранту Львівський прикордонний загін отримав 48 дронів з тепловізійними і денними камерами, шість мобільних тепловізійних комплексів. 

Відомі проєкти-переможці за пріоритетом «Здоров’я»

На Програму Польща-Україна 2021-2027 запланований бюджет 236 млн євро (на дві країни), з яких 214,4 млн євро власне на проєкти. Вона передбачає такі пріоритети: «довкілля» (72,4 млн євро), «здоров’я» (53,4 млн), «туризм» – (31 млн), «співпраця» (5,1 млн).  Реалізують і позаконкурсні проєкти у пріоритетах «кордони» (10,7 млн) і «доступність» (41,9 млн).

Також в межах цього програмного періоду реалізують великий інфраструктурний проєкт «Розвиток паліативної та геріатричної допомоги», який передбачатиме створення стаціонарного відділення паліативної допомоги, виїзної мобільної бригади паліативної допомоги та відділення психо-онкології із розширенням можливостей надання реабілітаційних послуг, у тому числі осіб після поранень, травм та тривало лежачих хворих (після інсульту) на базі територіального медичного об’єднання № 2 Львова. Зокрема запланована реконструкція будівлі 4-ї міської клінічної лікарні, придбання спеціалізованого медичного обладнання. 

Перший конкурсний відбір в межах Програми 2021-2027 завершився торік. Він стосувався пріоритетів «Довкілля» та «Здоров’я». Щодо останнього, то для Львівщини Моніторинговий комітет затвердив сім проєктів. Загальна сума гранту - 6 млн євро.

П’ять з цих проєктів охоплять лікарні у Львові та області, для яких модернізували медичну інфраструктуру, закупили спеціалізоване медичне обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення, розробили спільні транскордонні протоколи реагування на проблеми в галузі охорони здоров’я. Йдеться про Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр, онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр, обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи, Мостиська міська лікарня, Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги.

Також заплановано проєкти за участі Головного управління ДСНС України у Львівській області. Тут йдеться про покращення технічних можливостей пошуково-рятувальних команд (заплановано придбати позашляховик, квадроцикли на гусеницях, снігоходи, медичні аптечки, лавинне обладнання, лижне спорядження, відеореєстратори, ручні компресії грудної клітини, портативний узд-апарат), та Львівського медичного університету, де створять платформу співпраці для теледіагностики, закуплять офтальмологічне обладнання.

Проєкти за пріоритетом «Довкілля» пройшли технічний відбір і зараз перебувають на оцінці в незалежних експертів. На квітень запланували спільний Моніторинговий комітет, після чого буде відомий перелік переможців. 

Як перемогти у конкурсі туристичних проєктів? 

У зв'язку зі стартом відбору проєктів за пріоритетом «туризм», важливо вже зараз активно опрацьовувати ідеї для участі.

«Зосередьте увагу на тому, як ваш проєкт сприятиме розвитку туризму та взаємодії між регіонами. Помилково вважати, що туризм - це виключно веломаршрути, екскурсії замками тощо. Це й оцифрування культурної спадщини та онлайн-доступність, це підвищення доступності об’єктів культурної спадщини для людей з інвалідністю, виготовлення фільмів популяризації культурно цінних територій та об’єктів, та спільні промоційні кампанії, навчальні візити тощо. Ідею варто розширити, щоб і фінансування отримати, і користь для громади була максимальною», - зауважила Ірина Бутинець.

Основна вимога програми - у кожному проєкті повинні брати участь як мінімум два партнери з обох боків кордону. При цьому їхні ідеї мають бути максимально дзеркальними. Проєкти мають демонструвати сильний транскордонний ефект завдяки результатам діяльності та позитивному впливу цих проектів на прикордонних територіях.

«Доволі дискусійне питання: якщо один із партнерів закуповує сучасне хірургічне обладнання, то чи може інший партнер ремонтувати фасад корпусу медичної установи? На перший погляд ні, але якщо ці заходи мають прямий вплив на якість хірургії партнера, то очевидно, що такий захід буде прийнятним. В будь-якому випадку проєкти мають досягати спільної мети - підвищення якості медичної допомоги», - пояснює Ірина Бутинець.

Одна з організацій має виконувати роль головного партнера, який відповідає за подання заявки, документів на фінансування проєктів. Коли проєкт вже законтрактований і надходять перші транші, то він також розподіляє кошти і несе відповідальність за керування проєктом. Зазвичай головним партнером є та сторона, яка має більший досвід у співпраці з міжнародними донорами, гарну репутацію.

Отож для того, аби податися у квітні з проєктом на конкурс, треба шукати польського партнера, який має схожу потребу чи ініціативу.  

«Можливо, громада вже має транскордонне партнерство або підписані угоди з гмінами чи вуйтами. Радимо також слідкувати за сайтом, де буде оголошено дату і місце проведення форуму партнерства. Його варто відвідати, щоб завести нові знайомства, обмінятися думками та знайти потенційних партнерів», - каже чиновниця. 

Партнери спільно готують проєкт, подаючи дані через інтернет-платформу, в одному робочому кабінеті. Варто постійно бути на зв'язку з партнером, повідомляти про всі зміни. 

У департаменті радять подавати на конкурс кілька проєктів, адже на кожному етапі відбору багато будуть відсіяні. 

Після закінчення конкурсу починається технічний відбір. Важливо перевірити, чи відповідають документи всім вимогам, чи правильно все заповнено - на цьому етапі ще можна виправити помилки.  

Далі проекти оцінюють незалежні експерти, а потім розглядає моніторингова група, яка ухвалює кінцеве рішення. Тоді партнери проєктів-переможців підписують грантову угоду, інші документи. Розпочинається реалізація проєкту. 

У ЛОВА можуть супроводжувати проєкт на всіх етапах

У випадку, якщо учасники не знають, як скористатися можливостями програми, радимо звертатись у департамент МТД та міжнародної співпраці Львівської ОВА, аби дізнатися деталі і отримати різносторонню допомогу. 

«За потреби наш департамент може надати супровід проєктів на всіх етапах - від зародження ідеї до її реалізації. Ми допоможемо оформити вашу ідею як цікаву і якісну пропозицію, знайти партнера у Польщі, заповнити аплікаційну форму спільного проекту. Ще один важливий момент: відповідно до українського законодавства, проєкти міжнародної технічної допомоги  мають бути зареєстровані в Кабміні, зокрема щоб бути звільненими від сплати ПДВ. І тут ми теж допоможемо: виступимо бенефіціаром проєкту. Також, в процесі реалізації проєкту, допоможемо з моніторнгом та звітами, відповідно до нормативно-правових актів», - наголосила директорка департаменту.

До департаменту також можна звернутися за допомогою у співфінансуванні. 

До слова, Interreg Next Польща-Україна – програма транскордонної співпраці, тож у ній можуть взяти участь області, що розташовані найближче до кордону. З українського боку це Волинь, Львівщина, Закарпаття, Тернопільщина, Івано-Франківщина та Рівненщина. З польського –  Підляське, Люблінське, Підкарпатське та частина Мазовєцького воєводства.