4785843984З 15 по 20 січня у межах меморандуму про співпрацю Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького  та Superhumans Center пройшли стажування з хірургічних доступів у щелепно-лицевій хірургії та пластичній реконструкції голови та шиї у відділенні макроскопічної та клінічної анатомії  медичного університету м. Ґрац в Австрії.

Зокрема, учасниками стажування стали співробітники Університету: професор Ян Варес, доценти Юлія Медвідь, Юрій Пастернак (кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії) та доцент Ігор Стояновський (кафедра хірургії №1). До слова, свого часу в цьому ж університеті курс кадаверної хірургії пройшов і виконувач обов`язків ректора Університету, доктор медичних наук Орест Чемерис.

8494399043

На початку заходу президент австрійського анатомічного товариства, завідувач кафедри, доктор медичних наук, професор Нільс Хаммер в присутності радника з соціальних питань, охорони здоров’я та захисту прав споживачів Посольства Австрії в Україні Мартіна Мюльбахера провів курсантам екскурсію відділенням з відвідуванням анатомічного музею, бібліотеки, лекційних аудиторій та анатомічної лабораторії.

4839843943

Ця лабораторія налічує до 70 робочих місць для навчання студентів та інтернів на кадаверних та фантомних моделях, обладнаних за найсучаснішими технічними та санітарно-гігієнічними європейськими стандартами.

Під час науково-практичного заходу стажери прослухали цикл лекцій щодо анатомії голови та шиї, сучасних хірургічних доступів у щелепно-лицевій ділянці, технік забору трансплантатів з місцевих та віддалених (передпліччя, гомілка, гребінь здухвинної кістки) трансплантатів.

Особливу цікавість вітчизняних медиків викликали мікрохірургічні операції з використанням інноваційного мікроскопічного обладнання від компанії «Leica» (Німеччина), зокрема накладання судинних та нервових анастомозів. Учасники курсу мали змогу взяти участь в обговоренні клінічних випадків складних реконструкцій тканин обличчя за участі провідних австрійських фахівців у царинах клінічної анатомії, щелепно-лицевої та пластичної хірургії, представити власні результати лікування поранених з вогнепальними та мінно-вибуховими травмами черепно-щелепно-лицевої ділянки.

8490334

Також були обговорені можливості залучення австрійських фахівців хірургічного профілю до лікування потерпілих внаслідок військової агресії в Україні.

8498498

Наприкінці курсу українські фахівці презентували австрійським колегам ювілейне видання буклету про Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького і книгу про Анатомічний музей нашої Alma Mater.

"Отримані знання та навички будуть впроваджені для надання медичної допомоги пораненим воїнам, що перебувають на лікуванні в SuperhumansCenter та Львівському обласному госпіталі ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи, а також в навчальний процес студентів стоматологічного та медичного факультетів Університету", - підсумували у пресцентрі Університету.

84430943