7678905 березня начальник Львівської ОВА Максим Козицький взяв участь у черговому Конгресі щодо Законопроєкту №4298 «Про місцеві державні адміністрації», який вже 3,5 років обговорюють в Україні.

"Шановні депутати Верховної Ради України, нехай будуть конкурсні відбори, нехай голови обласних та районних адміністрацій будуть держслужбовцями і зовсім не політичними фігурами. Нехай певною мірою наглядають за органами місцевого самоврядування (визначте, якою саме мірою). І нехай будуть у них втричі менші зарплати, ніж у тих, за ким вони наглядають. Але прийміть нарешті закон, який ми обговорюємо вже 3,5 роки, щоб голови адміністрацій розуміли свої повноваження. Має бути чітка вертикаль влади на місцях", - зазначив Козицький.

Також він наголосив, щоб дали можливість здійснювати координацію центральних державних та правоохоронних органів на території. 

"Бо поки що Кабінет Міністрів України настільки чудово напряму працює з органами місцевого самоврядування, що іноді навіть не бачить адміністрацій. У мене таке враження, що адміністрації потрібні тільки для того, щоб перекласти на них відповідальність, але при цьому повноважень для нагляду, координації чи влади – у жодному разі не давати. Уряд хоче внести у проєкт закону галузеві повноваження для адміністрацій, але навіщо вони? Ми вже 3,5 роки обговорюємо створення префектур і здійснення ними функцій контролю та координації. Це саме нам кажуть Рада Європи, всеукраїнські асоціації й автори законопроєкту", - пояснив начальник ЛОВА.

Козицький додав, що країна переживає вже третій рік повномасштабної і загалом 10 років російсько-української війни, а зараз досі обговорюють те, чи потрібна державна влада на місцях.

"Самоврядування на місцях через профільні асоціації повністю залучене, а не дотичне до напрацювання законопроєкту. Тож допоможіть вже ухвалити цей закон. У правильний спосіб.

Звертаюсь до всіх зацікавлених сторін: покажіть лідерство, а не мучеництво!" - підсумував очільник області.