Миколаїв«ПАФ Дністер на чолі з паном Савкою Б П. завозять сміття і спалюють в кар'єрі. А потім засипають піском. Шановна громадо, подякуйте нашим орендарям, які орендують в міста цей кар'єр», - таке повідомлення з’явилося на сторінці екс-мера Миколаєва Ігора Хімчака.

Свої слова Ігор Хімчак підтвердив відеозйомкою величезного вогнища із чорним димом. У коментарі Форпосту екс-мер Миколаєва розповів, що сміттям кар’єр завалюють ще з 2016 року. І роблять це мовчки, потай від людей.

«З 2016 року там уже завалили 100 тисяч тон сміття. За минулий місяць знову закрили 200 тон сміття. Завзять тихо, вночі, щоб ніхто не бачив. І одразу все це ПАФ «Дністер» пригортає піском. Вони вибрали породу до водоносного ґрунту і тепер все це засипають сміттям. У нас вже другі Грибовичі, можна сказати. За рік за два тут буде жахіття», - розповів Ігор Хімчак.

За його словами, зараз тут уже зробили другу яму. «Я так розумію, вчора хтось заскоро це запалив. Вони, очевидно, спалюють це ночами і потім все це пригортають. Я навіть не можу вам сказати, скільки там сміття внизу. Більше того, від облдержадміністрації фірма Онур, яка має тут піщаний кар’єр, закопує по 100 тон сміття в день. В кар’єр. А це 100 метрів від житлового кварталу», - додає екс-мер Миколаєва.  

Він пояснює, що згідно із законодавством, після вичерпання породи, кар’єр повинні були б рекультивувати. «Згідно із законодавством, вони беруть у громади землю, вичерпують породу і повинні провести рекультивацію. Але рекультивація – це ж гроші. Тому, щоб не робити рекультивацію, вони усе це засипають сміттям. Без екрана, без плівки. Ночами возять по 3-4 машини і одразу усе це засипають, пригортають піском, землею, щоб цього ніхто не бачив.

Я вже подзвонив головам комісій, які на даний момент займаються цим питанням. Вони повинні всі матеріали скерувати в правоохоронні органи. І нехай розбираються в правоохоронних органах, нехай розбирається громада. Зараз уже зібрані підписи про відкликання мера з посади. Громада заборонила міському голові вивозити сюди сміття. Але депутати проголосували за вивезення 120 тон в день. І це тільки від Екотексу. Крім того, є меморандум, який передбачає 60 тон. Плюс наше сміття – 20 тон в день. І тепер після комісії з надзвичайних ситуацій в облдержадміністрації було вирішено вивезти сюди ще 400 тон», - розповів Ігор Хімчак.

Екс-мер Миколаєва стверджує, що не зупиниться на цьому і буде виходити на всеукраїнський рівень. «Де екологія? Де силові структури? Де влада? Кажуть, що я баламучу людей. А як не баламутити, якщо нас травлять? Я буду виходити на всеукраїнський рівень. Зробіть екран, наведіть порядок, зробіть, куди біде інфільтрат стікати. Це ж отрута! В літрі інфільтрату знаходиться близько 70% сірчаної кислоти. І все це йде в пісок, в землю. Ви розумієте, що це означає?» - підсумовує співрозмовник.

Форпост готовий вислухати та опублікувати позицію другої сторони конфлікту.