vakcinaСотня зафіксованих випадків захворювання, 9 смертей і тільки 25 доз антитоксину на всю країну. Міністерство охорони здоров'я досі не вирішило проблему закупівлі сироватки від ботулізму. У відомстві виправдовуються, що ліків немає, бо іноземні компанії не реєструють свої препарати в Україні, інформує 24 канал.

 

Ще 3 тижні тому в Україні не було й однієї дози лікарського засобу. 25 флаконів сироватки від ботулізму в якості гуманітарної допомоги надала програма розвитку ООН. Офіційно медикамент не купували з 2014 року. Кричущу проблему в Міністерстві охорони здоров'я визнають, проте знайшли крайніх.

Закупівля сироваток була на відповідальності обласних департаментів. Ми побачили, що минулого року і цього року вони не спроможні це зробити, бо, по-перше, немає реєстрації ліків, по-друге – в них немає коштів,– розповіла в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

До 2014 року ліки від ботулізму замовляли у Росії. З початком війни на Донбасі співпрацю з виробником припинили, та заміну російській сироватці у МОЗ не знайшли. Кажуть, іноземні компанії не хочуть реєструватися в Україні.

Поки відомство намагається владнати бюрократичні питання, від ботулізму тільки за останні 4 місяці померло 9 людей. Останні 3 роки родичі пацієнтів купували російську сироватку і лікарі її застосовували. У західних областях України ліки купували в Польщі.

У Раді захисту прав пацієнтів кажуть, порятунком хворих повинні займатися не їхні родичі, а профільне міністерство. Це обов'язок відомства перед міжнародною спільнотою.

Юристи радять людям, які втратили рідних через міністерську халатність, йти до Адміністративного суду з позовом.