sambirУчора на площі Ринок м. Самбір Львівської області ініціативні люди провели доброчинну акцію «День Матвійка».

Під час неї збирали гроші на порятунок восьмимісячного Матвійка – синочка учасника АТО Романа Дюка із с.Нагірне, якому потрібна термінова і складна операція за кордоном із трансплантації печінки. Її вартість129 тисяч 745 євро. Про це сьогодні, 14 серпня, повідомив кореспондент ІА ZIK.

До того «Дні Матвійка» пройшли в Трускавці, Дрогобичі та Стрию. Спільно із спонсорами накопичили основну кількість грошей. Цим мешканці сусідніх міст показали яскравий приклад єдності і підтвердили, що добро завжди має місце в житті і воно творить милосердя.

Однак, щоб сім’я учасника АТО змогла сина повезти в Бельгію на операцію, бракувало 5 тисяч 223 євро. Таку суму організатори благодійної акції планували зібрати в Самборі.

До благодійної акції долучилися члени самбірських міських організацій Пласт, Українська молодь Христові, Автомайдану, працівники кафе «Софія», художники та майстри травоплетіння, Фонд допомоги дітям учасників АТО та інші жителі міста, яким небайдужа доля маленького українця.

Свої вироби, іграшки, різноманітні випічки та інше на благодійний ярмарок привезли також ініціативна група з Дрогобича, члени об’єднання українок «Яворина» із Старосамбірщини, волонтерка з Італії Ірина Дзюбан.

Оригінальну продукцію на ярмарку представили бійці добровольчого батальйону ОУН Василь Спаньчак та Володимир Дублянко. Вони від імені своїх бойових побратимів виставили на продаж вісім крупнокулеметних гільз з написом «Врятуймо Матвійка»., а на аукціон виставили Тризуб, виготовлений з автоматних гільз на дерев’яній основі. Ці реліквії війни вони спеціально привезли із зони АТО Луганської області.

Воєнні реліквії не залежалися. Гільзи з написом продали по 300 гривень кожна., а на аукціоні Тризуб із автоматних гільз купили за три тисячі гривень.

sambir1У програмі «Дня Матвійка» були інші заходи. Зокрема, акція «Музика рятує», на якій звучали пісні, виконувались сучасні танці, велопробіг із Самбора до с. Нагірне, де проживає сім’я Дюків, інтерактивні зони відпочинку, спортивні змагання, а завершилася акція благодійним концертом у міському Народному домі.

Під час акції в Самборі на порятунок Матвійка зібрали 170 тисяч гривень, а це 5 тисяч 629 євро., що більше, ніж планували і потрібно було. Крім цього, ще 35 тисяч гривень надійшло від людей на банківський рахунок матері хлопчика Юлі. Доброчинному фінансовому «урожаю» не зашкодив навіть дощ, який розпочався до закінчення благодійності.

У вівторок Матвійко Дюк полетить у Бельгію на лікування.

Нагадаємо, що два роки Роман Дюк – житель с. Нагірне Самбірського району захищав Україну від російських загарбників у зоні АТО. Його дружина Юлія із 8-місячним синочком Матвійком зараз у Львові в лікарні. Хлопчику потрібна була термінова трансплантація печінки. Операцію погодились зробити лікарі Бельгії. Її вартість 129 тисяч 745 євро.