sudГромадянин України у липні 2015 року звернувся в Польщі до поморського воєводи з клопотанням про надання йому дозволу на тимчасове проживання і роботу. Пізніше він оцінив, що його заяву розглядати дуже повільно та бюрократично.

Замість повідомлення одним листом про необхідність доповнення усіх документів, управління надсилало йому декілька окремих листів щодо окремих документів протягом декількох місяців. Вісім разів терміни розгляду справи переносили на два-три місяці, встановлюючи нові. Упродовж майже восьми місяців, від травня до грудня 2016 року, у цій справі управління нічого не робило, або ж його дії були імітаційними. Провадження, яке почали в 2015 році, продовжували в 2016, а дозвіл на тимчасове проживання та роботу, дійсний до 30 вересня 2017 року, видали тільки у грудні 2016 року, тобто приблизно після півтора року розгляду. Про це повідомляє Польське радіо, посилаючись на «Rzeczpospolita».

У травні 2017 року громадянин звернувся до адміністративного суду Поморського воєводства із скаргою про дуже повільний розгляд його справи. В результаті довготривалої процедури він був позбавлений можливості працювати. Тому змушений був просити свого працедавця дати йому безоплатну відпустку до липня 2015 року – терміну завершення справи, але його зусилля, спрямовані на отримання праці, виявилися марними.

Воєвода пояснив, що часто управління, яке розглядає справу, не може вичерпно повідомити про необхідність доповнення документів, оскільки надіслані документи не роз’яснюють ситуацію, а лише створюють нові неточності і ставлять нові питання. 

Суд вирішив, що провадження було довготривалим, повільним і очевидно та недопустимо перевищувало терміни. На думку суду, хоча положення закону про іноземців не визначають термінів розгляду справи про надання дозволу на тимчасове перебування і роботу, потрібно слідувати положенням Кодексу адміністративного судочинства. А відтак воєвода має розглядати справу найдовше упродовж двох місяців.

Відтак суд прийняв до уваги скаргу заявника про виплату йому поморським воєводою грошової суми у розмірі 5 тис. злотих. Це рішення застосовується в особливих випадках зволікання у вирішенні справи.