naradaСьогодні 29 серпня, о 7.15 ранку відбулась неофіційна робоча нарада на території Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод».

На порядку денному вирішувались нагальні питання – підключити і запустити парові котли для утилізації відходів. Про це повідомив Ігор Муравський, голова комісії з питань сільського господарства, екології та раціонального використання природних ресурсів, депутат Жовківської районної ради від партії УКРОП, який був присутній на цій нараді.

«Для підключення утилізаційних котлів має бути залите тверде бетонне покриття, після чого можна буде підключити парові котли до утилізаційних, які будуть спалювати тверді відходи (кістки). А парові зможуть утилізовувати мякі відходи (жири, шкіру).

При підключенні парових котлів буде температура, і необхідні потужнсті для виготовлення вторинної сировини – мясо-кісткового борошна.» - повідомляє Ігор Муравський.

Олег Синютка особисто вирішував та контролював питання затримок в процесі установки, адже котли могли бути встановлені на наступний тиждень.

Присутніми на нараді були Наталя Хмиз з Департаменту АПК, директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук, керівник Держпродспожив служби Львівської обл та його заступник,  представник Жовківської санепідслужби, голова Жовківської адміністрації Щур Надія Степанівна, Ігор Муравський, а також підприємець Анатолій Архипчук, який власне й надав в експериментальних цілях власним коштом ці котли.

Зараз терміни запуску називають приблизно місяць часу для початку процесу утилізації попередніх відходів, які ще цього літа спалювались під відкритим небом на території заводу, порушуючи всі санітарні норми. Про що неодноразово писали в Форпост

Мешканці, які потерпали від попередніх спалювань дали термін в три місяці для експериментальної технології. Цього може бути достатньо, щоб дослідити установку, чи відповідають викиди санітарним нормам, наскільки шкідливе/або не шкідливе таке виробництво і звісно ж для очистки території від попередніх відходів виробництва.

Якщо технологія та установка парових котлів себе виправдає – Костомельний завод може перетворитись із збиткового підприємства в прибуткове.