b07981e2b62fd3cb0e110bd85ff171caПредставники міської влади Львова, департаменту екології ЛОДА, фахівці ЛМКП «Львівводоканал» та представники місцевих ЗМІ відвідали штаб-квартиру Національного фонду охорони довкілля та водного господарства Польщі. Метою візиту було знайомство з роботою очисних споруд «Чайка» та продовження діалогу з Фондом щодо можливості залучення інвестицій у модернізацію очисних споруд міста Львова, повыдомляє прес-служба ЛМР.

Делегацію зі Львова привітав Президент Фонду Казімєж Куйда.

«Ще десяток років тому ми були у такій же ситуації, як і ви. Очисні споруди перебували у занедбаному стані, а до Вісли неможливо було підійти й на кілометр, бо смерділо. Близько 50% стічних вод потрапляли в річку неочищеними. Однак ми зробили велику роботу, бо хочемо, щоб вода у наших річках була чиста. Тепер ми готові ділитися досвідом і надавати допомогу Україні, Львову», - розповів Казімєж Куйда.

Очисні споруди «Чайка», найбільші очисні споруди в Польщі, розраховані приблизно на 2,1 млн. осіб, були побудовані в 2012 році і з тих пір значно поліпшили якість води в річці Вісла і Балтійському морі. Розширення та модернізація очисних споруд «Чайка» тривала три роки і проходила в два етапи, щоб забезпечити безперервну роботу діючих споруд під час проведення будівельних робіт. Тепер щодоби тут очищають до 450000 м3, а в години-пік до 515 000 м3 / добу. Вартість реконструкції перевищила 500 млн. євро.

У результаті перемовин між Національним Фондом Польщі і містом Львовом було досягнуто домовленостей про продовження співпраці у сфері екології, зокрема про створення робочої групи для розробки спільних проектів з метою залучення фондів ЄС для зменшення впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті та спільного моніторингу стану річки Західний Буг.

Протягом усього часу експлуатації міських очисних споруд м. Львова з 1968 року не було комплексного підходу з метою їх капітального ремонту або реконструкції. Заміна обладнання або ремонт споруд та мереж відбувались вибірково через нестачу коштів, що давало можливість лише частково покращити ефективність роботи окремих вузлів. Єдиною суттєвою інвестицією у очисні споруди стали грантові кошти шведського уряду в сумі 6 мільйонів доларів США у 2003-2008 роках у межах Проекту «Покращення водопостачання та водовідведення міста Львова». 

У ЛМКП «Львівводоканал» зазначають, що підприємства і населення скидають у каналізацію набагато концентрованіші стічні води ніж ті, під які проектувалися і будувалися очисні споруди в 60-х і 70-х роках минулого століття. Залпові скиди неочищених промислових стічних вод згубно діють на активний мул в біологічних реакторах. Щорічно ЛМКП «Львівводоканал» виконує поточні заходи з підтримання робочого стану обладнання. Проте сьогодні очисні споруди потребують комплексної модернізації, спрямованої на підвищення ефективності їх роботи.