grojsmanПрем’єр-міністр Гройсман доручив очільникам Міністерства закордонних справ та Міністерства освіти і науки спільно з керівництвом Комітету Верховної Ради з питань освіти зустрітися з послами країн ЄС та роз’яснити їм деякі положення нового Закону «Про освіту» в питаннях використання мов національних меншин.

«Я дав доручення очільникам МЗС, МОН, запросив в.о. голови Комітету з питань освіти Верховної Ради, аби вони спільно провели зустріч з послами європейських країн і повністю пояснили деталі закону – які механізми будуть працювати», - сказав Гройсман, повідомляє osvita.ua

Про це Гройсман розповів, спілкуючись з журналістами. Він підкреслив, що Україна віддана демократичним цінностям і виконує свої зобов’язання щодо дотримання прав національних меншин. Проте державною мовою є українська.

«І закон про освіту дає можливість забезпечити нормальний доступ до мов національних меншин, та одночасно надати нові можливості для розвитку української мови», - підкреслив він.

Нагадаємо, що нещодавно у МЗС Польщі виявили претензії до цього закону. Так МЗС Польщі відзначили, що стежили за процесом змін у сфері освіти. Це питання, зокрема, було підняте під час засідання консультативної комісії з питань освіти національних меншин в квітні 2017 року та під час зустрічей посла Польщі з представниками Міністерства освіти і науки України.

"Українська сторона послідовно заявляла, що метою закону, прийнятого 5 вересня, не є витіснення мов національних меншин", - наголошується у заяві, про що повідомляв Форпост

У польському МЗС відзначають, що закон гарантує етнічним групам та національним меншинам право на освіту рідною мовою поряд з викладанням українською мовою у дитсадках і початковій та середній школі.