91254 1З 15 серпня до 15 вересня тривав прийом пропозицій на Громадський бюджет. Відтак, на бюджет 2018 року подано 300 проектів на загальну суму 240 млн. гривень, інформують у прес-службі ЛМР.

«Сьогодні важливий момент тому, що це одна з трьох стадій роботи над проектом «Громадський бюджет» і підсумок, який ми сьогодні бачимо, показує, що збільшується зацікавленість мешканців до цього проекту. Цьогоріч серед проектів є цікава ідея наукового парку, яка активно проговорювалась. Є ідея створити перший у Львові науковий парк з фізичними кубами тощо, щоб можна було для дітей пояснювати, як різні фізичні процеси функціонують. Це може стати великою родзинкою нашого міста.

Також серед проектів є інноваційна пропозиція облаштування даху кінотеатру Довженка на Сихові, яка може залучити нову аудиторію, адже з цього даху буде відкриватись гарний вигляд. Цей проект полягає у створенні багатофункціонального освітньо-культурного простору на даху КОЦ ім.О.Довженка для сихівчан та гостей усіх вікових категорій шляхом ремонту даху, влаштування зелених, відпочинкових та наукових (телескоп, глобус, маятник, сонячний та пісочний годинники) зон, встановлення освітлення від енергії сонця, ящиків для сортування відходів, а також проведення різноманітних заходів на даху.

До 1 листопада вже буде остаточно відомо про систему голосування. Зараз великі банки, які працюють в Україні, також готові долучатися, щоб можна було голосувати і через банкомати, де буде окремий модуль для роботи з BankID. Тобто цього року дуже важливий момент полягає у тому, що буде більше місць для голосування, щоб охопити більшу кількість людей», - зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Цьогоріч кількість проектів значно зросла. І не тільки кількість, а й якість. Значно більше уваги авторами було приділено кошторисам проектів, тобто значно серйозніше віднеслись до підготовки проектів. Цього року маємо 300 поданих проектів, з них малих – 219, великих – 81. Відповідно, середня сума малого проекту становила – 380 тис.грн., великого проекту – майже 2 млн. грн. Загалом, проекти подали 272 автори, переважна більшість – це жінки - 56%. Якщо говорити про вік авторів проектів, то це люди від 16 до 66 років, але найбільш активні – це молоді люди віком 30-40 років. Стосовно напрямків і проектів, які подавалися, то це сфера освіти і спорту: 80 освітніх проектів, 74 – спортивні.

Щодо голосування, то кожен львів’янин зможе проголосувати двічі: за великий і малий проект. Цьогоріч є важливим те, що до Громадського бюджету були долучені Винники, Брюховичі, Рудно. І від них є також зареєстровані проекти. Я думаю, що конкуренція серед малих проектів буде значно більшою у цьому році», - зазначив начальник управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський.

 

«Зараз формується база проектів, які будуть передані на розгляд профільному управлінню. У його компетенції зробити технічну експертизу і подати свою оцінку того, наскільки реалістичним є втілення того чи іншого проекту. У разі необхідності представник профільного управління зв’яжеться з автором, аби погодити можливі зміни до проекту, або у випадку, якщо на один і той же об’єкт претендує кілька авторів. Проекти, які з тих чи інших причин отримують негативний висновок (оцінку) від профільного управління, зможуть бути подані до профільної депутатської комісії, що даватиме кінцевий вердикт, чи допускається до голосування на проект. Досвід минулого року свідчить про те, що більшість проектів до голосування з 1 по 15 листопада допускаються.

 

Серед цікавих проектів є «Сонячне вай-фай дерево», що передбачає облаштування навпроти Львівського національного університету ім. І. Франка місце з можливістю підзарядити гаджети та зоною безкоштовного інтернету; розумна зупинка «Львівський лев», що передбачає модернізовану зупинку; також ряд громадських просторів, зокрема на вулиці П. Дорошенка, І. Франка; ряд майданчиків для собак, які пропонують втілити власники цих чотириногих друзів; проект «Під небом Сихова», який передбачає облаштування громадського простору на даху кінотеатру імені О. Довженка», - зазначив начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» ЛМР Орест Файфурка.