marshrutkaПеревізники Львівщини з 1 жовтня піднімають тарифи на 15-18 % на приміських та міжміських маршрутах. Мінімальний розмір проїзду планується в межах шести гривень. Максимальна тарифна ставка на кілометр пробігу в приміських маршрутах становитиме орієнтовно 65 копійок, а в міжміських – 55 коп. без ПДВ. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка, інформує кореспондент Форпосту.

За його словами, уряд більше не регулює тариф на цих маршрутах, що дозволяє транспортним підприємствам реагувати на виклики ринку.

«На сьогодні по своїх розрахунках транспортні підприємства бачать необхідність перегляду існуючого тарифу. Не все так гладко з пільговим перевезенням... Ми очікували на покращення з 1 липня, коли мала відбутись монетизація пільг, але коли прорахували що на Львівську область потрібно 800 мільйонів гривень, 20-30% мали заплатити з обласного бюджету. Третій квартал закінчується, однак жодне підприємство не отримало ні копійки компенсації у 2 півріччі. Питання про виділення коштів невирішене. І сьогодні ми поставили питання перед обласною радою про перегляд бюджету і виділення коштів для компенсації за пільгове перевезення у 2 півріччі», - пояснив Іван Велійка.

За його словами, на міжміських сполученнях перевізникам абсолютно не компенсовуються кошти за пільговиків.

«Якщо на 2018 році не буде виділено відповідних коштів, транспортні підприємства перейдуть на обслуговування лише двох пільгових категорій – це воїни АТО, учасники бойових дій і інваліди 1 групи по зору з супроводжуючою особою», - заявив Іван Велійка і навів приклад, що транспортне підприємство «Автолайн» щомісяця має збитки 200-220 тисяч через пільгові перевезення, що складає понад 2 млн. гривень в рік.

«Хочу звернути увагу і на міста обласного значення, які не виконують розпорядження ОДА про 50-вісоткову пільгу. У Стрию, Червонограді не впроваджено це в дію. Ситуація критична в цих двох містах», - додав він.

На питання, чому підприємства вдаються до підвищень після нещодавніх корегувань тарифів Іван Велійка відповів, що перевізники тягнуть на своїх плечах непосильний тягар видатків.

«Транспортні підприємства – це не тільки зарплати, пальне, це ціла інфраструктура – автопарк, який треба утримувати… Страхові полюси ростуть у вартості, вартість електроенергії, газу росте для таких підприємств. Підприємства повинні нести цей весь тягар видатків на своїх плечах», - бідкається Іван Велійка. При цьому він уточнив, що перевізники поставили до відома обласну адміністрацію, що тариф буде змінюватись з 1 жовтня орієнтовно на 15-18%.