img7238 a79a294cc803e0a845b6c72069b01551З 22 червня комунальна 1-ша стоматологічна поліклініка змінила формат роботи, перейшовши у статус комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка №1». Лікарі офіційно встановили плату за свої послуги для мешканців, і таким чином заробляють собі на зарплату і утримання медичного закладу. Про це повідомила прес-служба ЛМР.

Проте діти і окремі категорії дорослого населення отримують допомогу безкоштовно, відповідно до прийнятої на сесії Міської програми профілактики та лікування стоматологічних захворювань. За цей час платну допомогу лікарі підприємства надали для 3 тис. пацієнтів, безоплатну – для майже 4 тис. пацієнтів-пільговиків.

«Всі пацієнти, яким ми надаємо платні послуги, офіційно розраховуються в касі. Тобто принцип «гроші за пацієнтом» в першій стоматполіклініці є втілені на практиці. Також є пільгова категорія, допомогу якій місто оплачує: пацієнт приходить до лікаря, лікар надає йому допомогу і складається акт виконаних робіт. В кінці місяця ми подаємо акти в управління охорони здоров’я, і нам повертають ці кошти. Тому вперше за всю історію стоматології ми на шляху правдивого відношення стоматолога до пацієнта, і використання грошей міста є прозорим», - розповів головний лікар КНП «Стоматологічна поліклініка №1» Петро Питльований.

Так, впродовж липня – вересня 2017 року лікарі КНП «Стоматологічна поліклініка №1» надали безоплатну стоматологічну допомогу 3 901 пацієнту на загальну суму 2,3 млн. грн. Серед них допомогу отримали: 3 518 дітей і осіб, прирівняних до пільгових категорій, на загальну суму 1,8 млн. грн.; 198 осіб з інвалідністю загального захворювання на загальну суму 203 тис. грн., 171 учасник війни, бойових дій та АТО на суму 250 тис. грн.; 14 інвалідів та ветеранів війни на загальну суму 22 тис. грн. 

Водночас за липень-вересень «Стоматологічна поліклініка №1» надала платну допомогу 3 008 пацієнтам.

Бюджет установи складається з коштів, відшкодованих за безоплатно надану допомогу та коштів від надання платних послуг, а також внесків статутного капіталу. Відтак, колектив установи самостійно  визначив, яка заробітна плата і скільки потрібно працівників.

Зі слів головного лікаря, зараз лікар-стоматолог може офіційно заробити 10-12 тис грн., медсестри і персонал – в середньому отримують 4 тис. грн. 

«Ця перебудова дала можливість надавати якісну допомогу людям, які не мають змоги її оплатити. Лікарям придбали установки, витратні матеріали. І все це прозоро. Працівникам підвищили зарплати, і даємо можливість працювати всім, хто працює і хоче працювати якісно. Лікарі-стоматологи, які бажають працювати, переведені на 0,75 ставки», - додав Петро Питльований. 

Зокрема, за час роботи КНП «Стоматологічна поліклініка №1» було закуплено медикаменти і стоматологічні матеріали та установки, проведено ремонт приміщень і закуплено необхідні меблі, і станом на зараз триває поточний ремонт системи опалення водопостачання та каналізації. В подальшому для покращення якості надання стоматологічної допомоги планується продовжити оновлення стоматологічного обладнання, зокрема закупити прицільний рентген та цифровий комп'ютерний томограф, а також запровадити у закладі єдину електронну картку «Доктор Елекс».

Загалом в установі працює 239 осіб, з них 117 лікарів. Поліклініка працює з понеділка до суботи з 8.00 до 21.00 в дві зміни, а також з 9.00 до 15.00 у неділю.

Зазначимо, що в лютому цього року депутати прийняли ухвали, згідно з якими 1-ша, 3-тя, 4-та і 5-та комунальні стоматологічні поліклініки міста мали перейти у статус комунальних некомерційних підприємств. 1-ша стоматполіклініка – одна з 4-ьох, яка пройшла процес перетворення, і зараз працює на засадах комунального некомерційного підприємства. 3-тя, 4-та і 5-та стоматполіклініки в кінці травня, звернувшись в суди, це рішення заблокували і не перетворилися. 

До видів стоматологічної допомоги, яка підлягає відшкодуванню, належить: невідкладна допомога до виведення з гострого стану усім мешканцям, незалежно від їх соціального статусу; всі види стоматологічної допомоги дітям від 0 до 17 років, а також профілактичний огляд, терапевтична та хірургічна стоматологічна допомога окремим категоріям населення. До окремих категорій населення належать ветерани війни, у тому числі учасники бойових дій, інваліди війни, інваліди 1 і 2 групи, вагітні жінки, Почесні донори України, жінки, які мають статус Мати-героїня, члени сімей загиблих учасників АТО, пенсіонери.  Тобто при їх зверненні в стоматполіклініку бюджет відшкодовує надану допомогу.

«Міська рада виділили 5,8 млн. грн. на забезпечення пільгових категорій. Виконавцями програми на сьогодні є установи, які мають статус комунальних некомерційних підприємств – це 1-ша поліклініка і госпрозрахункова. На сьогодні вони працюють, жодної скарги на неякісну чи несвоєчасну роботу за три місяці не було. Міська рада своєчасно виділяє кошти після отриманих актів виконаних робіт, проведених перевірок. На сьогодні використано 2,5 млн. грн. з 5 млн. грн.», - розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко.

З її слів, щодо інших стоматполіклінік – а це 3-тя, 4-та і 5-та, на сьогодні тривають суди, які постійно переносяться, причому з ініціативи позивачів – профспілкових організацій цих трьох поліклінік.