59a5695d21066 osize969x565q71h77f022З початком цього року у Польщі виявили 70 випадків підробки громадянами обов'язкового страхування цивільної відповідальності транспортних засобів України. Вони стосуються тільки автомобілів, зареєстрованих в співвласності з польськими громадянами. Про це повідомили Nowiny24.

Співробітники прикордонної служби виявили підроблене страхування цивільної відповідальності, яке мав 26 - літній українець, що їхав у Польщу. Також було заарештовано двох українців, які мали підроблений страховий поліс.

Випадки фальсифікації українцями страхівки стосуються тільки транспортних засобів, зареєстрованих у співвласності із громалдянами Польщі.

На оригінальність документу, перевіряють іноземців, які не платять за страхування цивільної відповідальності в Польщі, і в той же час хочуть уникнути покарання за його відсутність. Штраф складає 4 тисячі злотих у випадку легкових автомобілів і 6 тисяч злотих для вантажної машини та є однаковими не залежно в'їжає чи виїжає автомобіль у Польщу.

У той же період минулого року, таких випадків було 48. Найчастіше іноземці не мають відповідних технічних досліджень авто - не роблять їх через вартість або незадовільний технічний стан транспортного засобу.

"Такий поліс страхування цивільної відповідальності підробити легко, та й прикордонники раніше не перевіряли кожен поліс через систему, а тепер перевіряють", - кажуть постійні мандрівники.

У порівнянні з попереднім роком також збільшилася кількість підроблених водійських посвідчень. З січня 2017 таких "документів" виявили вже 40, а минулоріч в той же період 2016 року їх було тільки 9. 

"Найцікавіший випадок мав місце в травні цього року, коли 23 - річний громадянин України підробив водійські права, на підставі яких він міг керувати вісьмома категоріями транспортних засобів, але справжніми були тільки права на керування легковим авто. Він зізнався прикордонникам, що хотів працювати у якості водія вантажівки", - кажуть правоохоронці.

Відповідно до положень Кримінального кодексу, використання підробленого документа карається штрафом, обмеженням волі або позбавленням волі на строк до 5 років.