150762913959dc98539ace7Депутати Львівської обласної ради з обласного фонду охорони навколишнього середовища скерували 1,483 млн грн на моніторинг ситуації, яка склалася внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Як поінформував директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник, відбір наукових інституцій для моніторингу буде здійснено на конкурсній основі. «На проведення досліджень на рудниках та хвостосховищах зголосилися Івано-Франківський національний університет нафти і газу, НУ «Львівська політехніка», ТзОВ «Інститут «ГІРХІМПРОМ» а також німецька фірма «K-UTEC AG, - зазначив Руслан Гречаник. – Після того, як будуть прописані технічні завдання, самі дослідження здійснюватимуться впродовж двох місяців».

Також депутати сьогодні розглянули та обговорили питання щодо надзвичайної ситуації у Стебнику.

За пропозицією голови Львівської облради Олександра Ганущина, на наступній сесії 24 жовтня винесуть питання про заслуховування інформації щодо ситуації на рудниках Стебника від усіх служб, задіяних у ліквідації та запобіганні техногенного лиха. «Прошу на сесію запросити представників керівництва «Полімінералу», Служби автомобільних доріг, надзвичайних ситуацій, правоохоронних органів, обленерго, інших спеціалістів, щоб отримати фахові  роз’яснення та розуміти, як діяти далі»,  - наголосив Олександр Ганущин.

Нагадаємо, обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» відбувся 30 вересня. Як зазначили у Державній екологічній інспекції у Львівській області, зсув був прогнозований та відбувся через невиконання приписів підприємством