800x429 more.a6d
Фото ілюстративне
Щоб уникнути колапсу із каналізуванням та водопостачанням у Львові, потрібно якнайшвидше напрацювати комплексну програму розвитку і підтримки «Водоканалу», що передбачатиме оновлення та модернізацію очисних споруд міста, міських і магістральних мереж. Як повідомив депутат ЛМР, заступник голови інженерної комісії Львівської міської ради Віталій Свінціцький, до такого висновку дійшли депутати за результатами виїзного засідання на очисні споруди Львова. Про це пише Львівський портал

«Ми побачили, на що були скеровані бюджетні кошти (2,5 млн грн) та гроші «Водоканалу»  – оновлення частини системи грубої очистки, одного із відстійників. Та це насправді мізер від того, що треба зробити. Якщо внутрішні міські мережі ще більш-менш «живі», то загальні магістральні – практично зруйновані. Термін їх використання давно перевищив передбачені 25 років! Для порівняння – якщо у межах Львова за тиждень стається в середньому 5 проривів, то на магістральних – 20. Їх просто не встигають «латати» », – розповів депутат.

За його словами, схожа історія і з очисними спорудами. На стратегічно важливих об’єктах Львова досі працюють механізми випуску ще 1963 року, які не проходили модернізацію. Вони мають низький ККД із величезними енергозатратами.

«Треба напрацювати програму розвитку і підтримки «Водоканалу». Це величезна господарка, з величезною кількістю техніки, яку треба осучаснювати. Варто взяти на озброєння закордонний досвід роботи таких підприємств. Причому, не дивитися, як було в Польщі-Німеччині 10-15 років тому, а брати найновіші розробки чи навіть ті, які країни Європи тільки планують запускати. Так, це дорого, але у майбутньому дозволить суттєво заощаджувати», – переконаний Свінціцький.

За його словами, ідею створення програми має підтримати і бюджетна комісія. Також треба передбачити у бюджеті-2018 більше коштів для оновлення системи очищення, техніки, заміни магістральних мереж.

«Якщо рвоне каналізація чи раптово Львів надовго залишиться без водопостачання  – і сміття, і брак автобусів видадуться за квіточки. Треба діяти на випередження, адже проблему легше і дешевше попередити, аніж потім вирішувати. І сміття це нам уже довело», – написав на своїй сторінці Свінціцький.