maxresdefault 960x540З 1 грудня у центральному бюветі Трускавця запрацюють турнікети. Вхід стане платним: одноразове вживання трускавецької Нафтусі обійдеться в 3, 50 грн, а день повноцінного вживання мінеральних вод може сягнути 21 гривні. Про це пише "Трускавець.Online".

Турнікети встановили в трускавецькому бюветі ще на початку року. Однак досі вони не функціонували. Санаторні заклади, які мали заключені договори з ПрАТ “Трускавецькурорт” сплачували йому за воду. Однак вхід до бювету залишався безкоштовним.

Тривалий час введення плати за відвідини бювету обговорювали як представники ПрАТ “Трускавецькурорт”, так і представники трускавецької влади. За їх словами, – залишити вхід безкоштовним не можуть, бо підприємство ледь зводить кінці з кінцями. А так, Трускавецькурорт хоча б зможе поступово приводити приміщення до належного стану. Ремонт бювету був проведений на початку року: там замінили вікна, оновили плитку на стінах та встановили нові краники для набору води. Облагородження бювету та прилеглої території обіцяли продовжити в подальшому, однак у відплату за ці зміни вхід до міського бювету стане платним.

Про введення плати за вхід до бювету офіційно заявили 18 жовтня керівники ПрАТ “Трускавецькурорт” під час зустрічі з представниками санаторно-курортних закладів міста. Турнікети запрацюють з 1 грудня. А санаторіям та готелям вже сьогодні представили зразки нових договорів, відповідно до яких заклади сплачуватимуть “Трускавецькурорту” за споживання Нафтусі та інших вод. До самих договорів, як і до введення плати за вхід до бювету, є чимало питань, так як чітких розрахунків, за якими було виведено вартість Нафтусі ніхто не представив.

Одноразовий вхід до бювету з можливістю попити тої чи іншої води, набравши її в поїльничок, оцінили у 3, 50 грн. Однак люди, які приїжджають до Трускавця на лікування, проходять повноцінний курс лікування, під час якого потрібно пити воду до та після їжі, тричі на день. Таким чином, за добу на відвідини бювету їм доведеться сплатити 21 гривню.

“Хто їхав сюди раніше, той і буде їхати. Не думаю, що введення плати якось вплине на це. Ми їдемо, бо знаємо, що треба пройти курс лікування Нафтусею, бо він дає нам потрібний результат. А так, сьогодні все платне. Не знаю, чому саме 3, 50, дивна сума. Але, як би там не було, головне, щоб гроші йшли на користь, щоб ремонт робили, щоб територію облагородили, площу перед бюветом привели до належного стану” – зізнається один з відпочиваючих, який регулярно приїжджає на лікування.

Однак, є й такі, які введення оплати за Нафтусю зовсім не вітають. “Трускавецькі води – головне, заради чого люди їдуть сюди. Але це природні багатства і це зовсім не те, на чому варто наживатись” – наголошує інша гостя курортного міста.

Іншою стороною медалі є питання відвідин бювету місцевими мешканцями. Від початку реалізації задуму, “Трускавецькурорт” обіцяв залишити Нафтусю безкоштовною для трускавчан. Сьогодні ж обіцянку дещо переформатували – безкоштовною вона буде лише для тих, кому її пропише лікар. Тобто просто так потрапити в бювет безоплатно зможе далеко не кожен трускавчанин. Для цього потрібно буде пройти обстеження і при відсутності протипоказів, отримати скерування на вживання Нафтусі чи іншої води. Маючи його, трускавчани зможуть вживати воду безкоштовно.

Нагадаємо, що договір між Трускавецькою міською радою та ПрАТ “Трускавецькурорт” було підписано ще наприкінці грудня минулого року. Поміж всіма пунктами співпраці мабуть найважливішими були зобов’язання ПрАТу переобладнати бювет відповідно до сучасних європейських стандартів та створити з міською радою спільне корпоративне підприємство, яке займатиметься видобутком води, експлуатацією свердловин та реалізацією Нафтусі та інших вод. Місто мало б увійти в цей “союз” своїми землями, “Трускавецькурорт” – ГРЕСом та усіма надкаптажними спорудами (в тому числі бюветом), а прибуток від реалізації води мав би ділитись порівну між містом та ПрАТ Трускавецькурортом.

Минуло майже десять місяців, однак СП досі не створили. Робота в цьому напрямку “застрягла” ще на етапі підготовки статуту та проговорення юридичних аспектів питання. Навряд чи створять його і до 1 грудня. Тому гроші, від продажу води в бюветі, наразі підуть в одну кишеню – Трускавецькурорту.

Міський голова, в свою чергу, зазначає, – створення спільного підприємства затримують свідомо.

“На сьогоднішній день ПрАТ “Трускавецькурорт” ледь зводить кінці з кінцями. Великого прибутку в них немає, тому і вигоди від створення спільного підприємства для міста немає жодної. Навпаки, створивши його у форматі 50% на 50% ми потягнемо на себе чималу відповідальність та витрати. СП буде створене, але пізніше. Наразі ж важливо, щоб були врегульовані господарські відносини між ПрАТом і санаторно-курортними закладами та щоб позитивні зміни, які почались в бюветі, продовжували реалізовуватись” – сказав міський голова курорту Андрій Кульчинський.