ivan pavlo ii 1На початку місяця у Печерському районі Києва вулицю Патріса Лумумби перейменували на вулицю Івана Павла II. Таке рішення прийняла Київська міська рада. Минулого року громадські організації «ВАРТА-700» та «Економічний бойкотний рух» теж зверталися до міського голови Андрія Садового із закликом перейменувати одну з вулиць міста на честь Папи Римського Івана Павла ІІ.

Відповідне звернення робив голова фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у Львівській міській раді Ігор Телішевський. Однак, тоді в.о начальника управління культури Михайло Мороз зазначив, що у Львові вже є ділянка яка носить імя Святого – Майдан Папи Івана Павла ІІ поблизу церкви Різдва Пресвятої Богородиці у Сихівському районі. Тому, враховуючи норму Закону України «Про присвоєння юридичним особам та обєктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» одне ім’я не може бути присвоєно двом об’єктам власності в межах міста. Натомість Михайло Мороз запевнив, що дане звернення ще розглядатиметься на засіданні комісії з найменування і перейменування вулиць, провулків, тощо.

«В такий спосіб громадськість Львівщини задекларувала б готовність до взаєморозуміння між українським та польським народами, попри намагання деяких політиків неоднозначно трактувати певні історичні події. Святий Іван Павло ІІ, який мав українське коріння, як для поляків, так і для українців є символом доброчесності, оптимізму, людяності, любові до ближнього. Відтак пропозиція назвати його ім’ям одну з вулиць Львова є закликом до порозуміння поміж простими людьми по обидва боки українсько-польського кордону», - наголосив Ігор Телішевський.

Депутат переконаний, що міська влада має переглянути своє рішення і враховуючи громадську думку перейменувати одну з вулиць Львова на честь Папи Римського Івана Павла ІІ. І закликає представників релігійних громад, громадськість Львова та інші політичні сили підтримати цю ідею. Як відомо, у червні 2001 року Папа Римський Іван Павло ІІ відвідав Україну.