im578x383 податкиНа засіданні Львівської міськради 42 обранці підтримали звернення депутата Івана Гринди до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. У зверненні депутат наголошує на доцільності внесення змін до відповідних законодавчих актів щодо зниження податку на додану вартість для соціально орієнтованих продуктів харчування, товарів та послуг.

Депутат зауважив, що економічна ситуація в Україні найболючіше відображається на якості життя незахищених верств населення.

«Ця ініціатива, впевнений, буде радо сприйнята не тільки всіма громадянами держави, а й продемонструє європейський вектор розвитку соціальної політики країни. Споживчий кошик, що оприлюднив Кабінет Міністрів, не відповідає реаліям та залишається нездійсненним. Так, найбільш незахищені верстви населення обурені недоступністю продуктів харчування щоденного вжитку, що може призвести до соціального вибуху», ‒ наголосив депутат з фракції партії УКРОП Іван Гринда.

22855659 911033425721042 1031280997 nДовідка. За даними Організації Об’єднаних Націй, станом на 2017 рік за межею бідності проживає понад 80% українців. Середньостатистична українська сім’я витрачає на продукти понад 54% сімейного бюджету. Наприклад, в Румунії на продукти харчування витрачається 28% сімейного бюджету, у Литві – 25%, у Болгарії – 20%. Мешканці Німеччини витрачають на продукти не більше 12% сімейного бюджету. Ставка ПДВ у 20% на продукти харчування в Україні – одна з найвищих на території Європи та діє всього в декількох колишніх постсоціалістичних країнах. У більшості країн Європи середні ставки ПДВ становлять: в Італії – від 4 до 10%, у Польщі – 5%, у Нідерландах – 6%, у Німеччині – 7%, у Словаччині – 10%. Застосовуватися знижені ставки можуть не тільки до продуктів харчування, а й до інших, переважно соціально орієнтованих, товарів і послуг.