2 11Військова прокуратура Південного регіону України відреагувала на інформацію волонтерів про неналежне лікування учасників АТО у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону, що в Одесі. Про це повідомляють Факти.

Було вивчено інформацію волонтерів від 4 листопада про неналежне лікування військовослужбовців. Зокрема повідомлялося про те, що двоє військовослужбовців, переведені до Львівського військового шпиталю з Одеси через неналежне лікування доведені до жахливого стану (пролежні, дефіцит маси тіла, застійні пневмонії і т. д.).

За словами волонтерки Світлани Сидоренко, після оприлюднених ними фактів, волонтерів не пускають до бійців.

23376369 2041265269485301 200697813058878174 n"Прикро і соромно. Виявляється робити добро - це велике зло! Вчора ми скинули пост, яких занедбаних бійців прислав до нас Одеський військовий госпіталь, то сьогодні нас, волонтерів, не пустили на поріг нейрореанімації. За розпорядженням начальника шпиталю? Лікарська етика, взаємопорука? Не очікувала. Завтра нам видше за все вкажуть на двері. Дівчата наші вчора купили льон і за ніч нашили протипролежневих подушок. Слава Богу, що хоча ї взяли)хлопцям. Слава Україні!" - йдеться у дописі волонтерки у Фейсбук.

З'ясовано, що військовослужбовці однієї з військових частин, перебуваючи в зоні проведення АТО, в серпні цього року в результаті стрибків у воду під час відпочинку отримали важкі травми хребта (переломи шийних хребців з розривом спинного мозку), що призвело до паралічу і порушення функцій всіх систем організму.

Первинна допомога надавалася цивільними лікувальними установами, 61-м мобільним військовим госпіталем. Потім вони були доставлені у Військово-медичний клінічний центр Південного регіону, де були прооперовані. Однак, лікування виявилося неефективним і хворих перевели у військовий госпіталь до Львова для реабілітації.

ranen 2Опитані посадові особи Військово-медичного клінічного центру Південного регіону запевнили, що зазначеним бійцям була надана вся необхідна допомога. Операція проведена кращими фахівцями, забезпечений якісний догляд з використанням якісних медичних препаратів і обладнання, в тому числі при фінансовому сприянні волонтерів та благодійних організацій. Однак через тяжкості отриманих травм уникнути наслідків паралічу у вигляді пролежнів, порушень метаболізму та супутніх інфекцій не вдалося.

З огляду на те, що органи прокуратури позбавлені повноважень щодо проведення перевірок, а також те, що належну професійну оцінку діям лікарів може дати тільки комплексна судово-медична експертиза, військовою прокуратурою Південного регіону України від 4 листопада розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 425 КК України ( «Недбале ставлення військової службової особи до служби, вчинене в період, що заподіяло істотну шкоду»). Розслідування доручено військовій прокуратурі Одеського гарнізону.

Нагадаємо, 2 листопада, до Львова прибув черговий борт з пораненими на фронті військовослужбовцями. За словами керівника Регіонального медіа-центру МОУ Олександра Поронюка, до Львова привезли 11 поранених військовослужбовців. Стан дев'яти воїнів - середньої важкості, двоє - у важкому стані. Усі вони отримали бойові поранення та травми в зоні проведення АТО.