320915У Львові повістки громадянам, які ухиляються від осіннього призову, вручили представники військового комісаріату, жодних примусових затримань при цьому не було. Про це в  коментарі телеканалу "112 Україна" повідомив заступник начальника управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Юзеф Венскович.

"Зараз в Україні триває чергова призовна кампанія. Як стало відомо, у Львові, представники військового комісаріату вручили повістки тим, хто ухилявся від призову. Ніякого примусового затримання не було", – зазначив він.

Венскович підкреслив, що відповідно до чинного законодавства, організація призовної кампанії в першу чергу покладається на місцеві органи влади.

"Кожен громадянин зобов'язаний з початком призовної кампанії у 10-денний термін прибути до призивної ділянки для з'ясування своїх облікових даних. Якщо він цього не зробив, призовна комісія ухвалює рішення щодо оповіщення і застосування щодо цього призовника адміністративної чи кримінальної відповідальності", – розповів він.

За його словами, військові не можуть затримувати громадян чи перевіряти документи.

"У військових таких повноважень немає, і вони цього не роблять", – заявив Венскович.

"Як мені відомо, у Львові Нацполіція проводила свій рейд щодо перевірки документів у рамках операції "Мігрант", і під час цього рейду працівники військового комісаріату вручили повістки громадянам, які ухилялися від військової служби", – уточнив він.

Венскович заперечив інформацію про брак охочих служити в армії.

"Насправді це не так. У нас багато свідомих громадян, які добровільно приходять до військкоматів. Осінній призов 2017 року проходить відповідно до затвердженого плану, показники виконуються", – підсумував він.

Як повідомлялося, в ніч проти 4 листопада у центрі Львова проїзд Крива Липа перекрили військові і перевіряли документи у чоловіків призовного віку. У тому числі повідомлялося про спроби прорватися в нічний клуб Paradox.

За відомостями очевидців, відпускали тільки тих, хто мав при собі документи або студентський квиток (при умові денної форми навчання). Спікер Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська спростувала участь поліції в облаві. У той же час проведення перевірки підтвердив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони Олександр Поронюк. Голова Львівської ОДА Олег Синютка не бачить порушень у діях військових і поліцейських, які в центрі Львова провели рейд з метою виявлення ухильників від служби в ЗСУ. 

Глава Національної поліції Сергій Князєв, в свою чергу, повідомив, що поліція не влаштовує облави на призовників для їх примусового доправлення до військкоматів. За словами Князєва, інформація про облави на призовників, які влаштовують правоохоронці, не відповідає дійсності і є провокацією. Він додав, що правоохоронцям "є чим зайнятися", а поліція ніколи не втручається в справи збройних сил.