FetchImage.ashx Громадські організації наголошують, що законопроекти №6674 і №6675 запроваджують необґрунтовану додаткову звітність для усіх громадських об’єднань та закликають українську владу скасувати норми про е-декларування для громадських активістів до 31 грудня 2017 року. ГО закликають владу скасувати недоліки у законопроектах щодо публічного звітування до кінця року. Про це пише «Детектор. Медіа».

Свою позицію громадські активісти висловили у спільній заяві.

Громадські організації та пропонують альтернативні шляхи вирішення проблеми:

«1) Президент України вилучає із законопроекту №6674 положення щодо нових правил звітності для громадських об’єднань, залишаючи тільки норми про скасування електронного декларування для громадських активістів. У такому вигляді Верховній Раді слід прийняти законопроект №6674 не пізніше, ніж 31 грудня 2017 року.

2) Верховна Рада до 31 грудня 2017 року приймає законопроект №6271 “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій осіб”, чим скасовує норми законодавства, що стосуються електронного декларування для громадських активістів».

Крім того, у заяві повідомляється, що представники громадських об’єднань готові й далі працювати з Адміністрацією Президента та народними депутатами щодо напрацювання норм, що стосуються публічної звітності громадських об’єднань (законопроект №6675).

«Підтримуючи загалом ідею підвищення відкритості неприбуткового сектору ми наголошуємо, що цей законопроект містить низку норм, які суперечать національному законодавству та стандартам Ради Європи, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням пропозицій громадянського суспільства. Норми, що стосуються публічної звітності громадських об’єднань, потребують ретельнішого опрацювання за участю широкого кола зацікавлених сторін і не можуть ухвалюватися поспіхом», – повідомляють представники ГО.

У заяві також наголошується на тому, що Президент України Петро Порошенко, як автор законопроектів, «несе повну відповідальність за невідкладне скасування електронного декларування для громадських активістів».

Громадянське суспільство закликає невідкладно виправити законодавчу помилку, скасувавши норми про е-декларування для громадських активістів до 31 грудня 2017 року.