3 0.yxeXQUTUg7QYw4Pq1XGj.r695x430На Львівщині, як і щорічно у цей період, спостерігають збільшення кількості хворих, які мають прояви грипу чи інших вірусних інфекцій. За минулий тиждень зафіксували більше 9 тисяч хворих. Про це розповіла директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак, інформує прес-службі ЛОДА.

Відтак, медики рекомендують вакцинуватися. Лікарі рекомендують зробити щеплення насамперед  медичним працівникам, працівникам сфери торгівлі, транспорту, а також вагітним на різних термінах, старшим людям тощо.

«Вакцина не є дорогою, в межах 140 гривень, але це ефективний і реальний захист від грипу та, насамперед, від ускладнень. Ми готові до зростання захворюваності, і якщо буде потрібно, для госпіталізації тих пацієнтів, які потребуватимуть стаціонарної медичної допомоги є резерв ліжкової мережі, це майже 2 тисячі ліжок в області» - наголосила Ірина Микичак.

Також Ірина Микичак додала, що найважчі та найчастіші ускладнення при захворюваності на грип мають люди похилого віку, люди із захворюванням на діабет та ті, що мають надмірну масу тіла, а також діти та вагітні.

Як повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. За рекомендацією ВООЗ щорічно змінюється штамовий склад вакцин. Це забезпечує максимальний захист від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону. Щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, а відтак, ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету. Вони можуть купуватися за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, згідно з чинним законодавством.