Форпост

protest raysne 8 Комісія архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міськради, яку очолює голова фракції Укроп у ЛМР Ігор Телішевський, звернулась до правоохоронців та екологів щодо забруднення та самовільного захоплення території колишнього заводу «Сільмаш» Львівським комунальним підприємством «Львівспецкомунтранс».

Відповідне звернення адресоване начальнику ГУ Нацполіції у Львівській області Валерію Середі, начальнику Державної екологічної інспекції у Львівській області Миколі Маланичу та начальнику Інпекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові Володимиру Цабаку. 

У зверненні йдеться, що під час виїзного засідання комісії на територію колишнього заводу «Львівхімсільмаш» на вул. Т. Шевченка,327, яке відбулось 20 грудня 2016 року, з’ясувалось, що ЛКП «Львівспецкомунтранс» встановлює обладнання для пресування сміття італійської фірми Macpresse, не маючи на це жодних дозвільних документів. До того ж дана земельна ділянка не закріплена за цим підприємством, «що можна кваліфікувати як самовільне захоплення земельної ділянки». У зверненні наголошується, що для цих робіт із встановлення згаданого обладнання ЛКП уже використовує кошти.

Відтак, депутати просять правоохоронців та екологів провести перевірку усіх фінансових та дозвільних документів ЛКП на предмет «можливої незаконної діяльності на території колишнього заводу», а також провести перевірку «щодо законності проведення монтажно-будівельних робіт за вказаною адресою». Депутати просять «визначити розмір завданої шкоди на земельній ділянці поруч ангару, який належить цьому ЛКП, де зрізано дерева, знято родючий шар грунту, самовільно вирито котлован, забиті сваї» та «перевірити безпечність зливання рідини від пресування сміття у виритий котлован у відкритому грунті поруч населеного пункту, де відсутнє центральне каналізування». Якщо факти завдання шкоди підтвердяться, винних осіб просять покарати.

Як повідомляв Форпост, міський департамент житлового господарства та інфраструктури оголосив про початок процедури закупівлі послуг компанії-аудитора через систему ProZorro для перевірки діяльності ЛКП «Львівспецкомунтранс». Йдеться про звіт аудитора про фактичні результати перевірки надходжень та використання коштів міського бюджету на поповнення статутного капіталу ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс».

Нагадаємо, виконавчий комітет міськради прийняв рішення про проведення зовнішнього незалежного аудиту ЛКП «Львівспецкомунтранс» за 2016 рік. Як зазначала директор юридичного департаменту Гелена Пайонкевич, результати перевірки повинні бути відомі до 1 березня.

Також повідомлялось, що у липні цього року приватна фірма була готова на території Сільмашу встановити спеціальний прес та сортувальну лінію. Мешканці виступили проти, однак влада міста виставила питання про надання земельної ділянки ЛКП «Львівспецкомунтранс» під сортування сміття, тоді ж депутати міськради вимагали прозвітувати директора «Львівспецкомунтрансу» щодо діяльності підприємства.

14 грудня комісія вдруге розглянула питання про надання ЛКП «Львівспецкомунтранс» земельної ділянки у промзоні поблизу Рясного, вирішила провести виїзне засідання на місце встановлення «Львівспецкомунтрансом» обладнання для пресування сміття.

Наразі депутати львівської міськради звертатимуться до правоохоронних органів через діяльність цього підприємства.