111 1 660x330Пам’ятник жертвам Волині постав у Волинському сквері (сквері жертв Волині) в Любліні, біля перехрестя вулиць Глибокої, Академічної та Раабе. Про це пише PolUkr.net з посиланням на PROstir.pl.

На пам’ятнику написано: «У честь поляків з Волині та Південно-східних кресів, жертв геноциду, вчиненого над польським населенням українськими націоналістами у 1939-1947 роках». Згори пам’ятника — герб довоєнного Волинського воєводства. На пам’ятнику вирізані людські обличчя, а також православні й католицькі хрести. Автор монумента – Вітольд Марцевич.

Пам’ятник вагою 35 тонн підняли на постамент підйомним краном. Під монументом ще 14 жовтня помістили ємність із землею з 37 волинських місцевостей, де 1943 року були здійснені найбільші антипольські акції.

Урочисте відкриття пам’ятника заплановано в липні 2018 року – у 75-ті роковини Волинської трагедії.

Нагадаємо, міська рада Любліна ухвалила остаточне рішення і дала згоду на встановлення пам’ятника ще в листопаді 2015 року. За задумом ініціаторів, пам’ятник має слугувати «примиренню поляків з українцями», – інформувало тоді Польське радіо.

«Це сигнал для всієї Польщі, який свідчить про те, що час мовчання про Волинський злочин закінчився. Ми повинні сказати правду, схилити голови, віддати данину пам’яті жертвам і будувати дружні відносини з нашими українськими сусідами. Цей пам’ятник буде слугувати примиренню з українцями. Ми станемо тут усі разом – поляки й українці, помолимося і скажемо: Ніколи більше», – говорив голова громадського комітету будівництва пам’ятника Здзіслав Когуцюк.