1 YEvrejskyj Lviv 1024x683Проект «Простір Синагог» (Львів, Україна) став номінантом на міжнародну архітектурну премію "Будівля року 2018" (Building of the Year'18). Про це повідомляє сайт Jewish.

Нагадаємо, що ініціатива "Простір Синагог" спрямована на увічнення історії євреїв у Львові, перш за все її трагічної частини в ХХ столітті. Цей проект об'єднав зусилля, знання та досвід вчених, експертів, представників єврейської громади Львова, міжнародних організацій та міських чиновників, і сьогодні реалізується завдяки вагомій підтримці жертводавців з різних країн світу, в тому числі - Ізраїлю, Німеччини, США, Великобританії.

4 вересня 2016 року результати здійснення першої частини проекту були представлені широкій публіці. Вона включала консервацію залишків синагоги "Золота Роза", маркування фундаменту єврейського Будинку навчання Бейт Гамідраш і встановлення меморіальної інсталяції "Увічнення".

Відзначимо, що "Простір Синагог» - це перший в Україні випадок, коли вшанування місць єврейської історії ініціювала міська адміністрація у співпраці з Центром міської історії, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та партнерськими єврейськими організаціями. А початком ініціативи стала зустріч в мерії Львова з учасниками конференції "Єврейська міська спадщина Центрально-Східної Європи" в 2008 році. Одним з місць, які в першочерговому порядку вимагали втручання, було простір в самому серці історичного центру міста Лева. На цьому місці розташовувалися дві синагоги - Велика міська і синагога "Золота Роза" (Турей закордонний), а також Будинок навчання Бейт Гамідраш. Знищені за часів Голокосту в останні 70 років залишки цих будівель стали символом запустіння і забуття. Частина історичного простору була відгороджена від сторонніх очей великим металевим парканом, а іншу частину займали літні столики сусідніх ресторанів.

В результаті Львівська міськрада оголосила міжнародний архітектурний конкурс по відродженню місць єврейської історії в Львові. А в конкурсі на створення меморіального простору в єврейському кварталі переміг берлінський архітектор Франц Решке. А в доопрацюванні проектної документації брав участь і український архітектор Юрій Столяров.

Практичні роботи по реалізації проекту почалися в липні 2015 року виставкою фотографа Джейсона Франциско "Золота Роза". За більш ніж рік тут вдалося законсервувати вцілілі залишки синагоги "Золота Роза", облаштувати на її території дренажну систему. Автентичний фундамент Бейт Гамідраш був очищений від бетону і промаркований білим каменем "Venezian Terazzo". Була встановлена ​​і меморіальна інсталяція "Увічнення" з цитатами жителів Львова і людей, пов'язаних з містом, які були євреями, також був демонтований літній майданчик сусіднього ресторану і висаджені нові дерева.

Сьогодні триває реалізація другої частини проекту, пов'язаної з відкриттям меморіального простору на місці Великої міської синагоги. Також міська влада сподівається на появу і реалізацію нових ініціатив для увічнення важливих в цьому контексті історичних місць Львова.

Переможців конкурсу оголосять 8 лютого.

«Простір Синагог» створено за ідеологічними, політичними та комерційними інтересами авторів є доказом вагомості виключно цільового використання історико-культурної спадщини. Так званий проект «Простір Синагог» є наругою над святинею і відповідальність за цю наругу несуть автори цього проекту. Ми попереджали міську раду і виконком, але нас в міській раді, м’яко кажучи, не слухають…Зацікавлені гравці вирішили використати цей проект для ревізії Голокосту, покладаючи на українців і поляків рівну відповідальність за масове знищення євреїв нацистами.  Ми ніколи не дозволимо використовувати священне для ортодоксальних євреїв місце в політичних інтересах. Мені гірко стикатися з таким антисемітським ставленням до єврейської ортодоксії. Євреї ніколи не споруджують меморіали на священних місцях молитов, Це є нескінченним оскверненням єврейської долі. Так, цей об’єкт мав сумний вигляд і потребував належного збереження і реставрації. Міськрада не дала нам дозволу на це, хоча від 2011 року Міжнародний Фонд виділив на це гроші і в 2013 році була затверджена Програма Регенерації юдейської дільниці. На нашому боці виступив Центральний уряд України і греко-католицької Митрополит Святослав (Шевчук). Ці ж гроші, витрачені на суперечне проектування, як ми бачимо зараз, краще було б витратити на належну консервацію та реставрацію», – написав на своїй сторінці у Фейсбук Директор «Єврейського відродження» і Центру дослідження юдаїки Мейлах Шейхет.