8484865413На закупівлі книг у вересні минулого року, департамент внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації на одному із лотів відхилив найдешевшого учасника через нібито відсутність гарантійного листа і віддав перемогу підприємцям з напівпустими тендерними пропозиціями по інших лотах закупівлі. Про цк повідомляє "Центр громадського моніторингу та досліджень".

Загалом, закупівля включала в себе 10 лотів. На першому з таких лотів, за результатами відкритих торгів, департамент інформполітики ЛОДА підписав договір з ТзОВ Видавництво «Астролябія» на поставку понад 2 тис. друкованих книг художньої літератури, загальною вартість в 204,5 тис. грн. Книги переможець мав поставити до жовтня 2017 року

Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» детально проаналізували пропозицію даного учасника і виявили ряд грубих порушень, які мали стати підставою для його відхилення на торгах. Зокрема, ТзОВ Видавництво «Астролябія» у своїй тендерній пропозиції не надало жодних документів, що підтверджують досвід виконання аналогічних договорів. Переможець також не надав гарантійного листа, який би підтверджував «наявність та поставку якісних товарів, у термани та відповідно до технічного завдання визначеного тендерною документацією» та довідки у довільній формі, яка містить інформацію про товаровиробника.

Схожих помилок допустився переможець 2 лоту – ПП Видавництво «Апріорі», яке за умовами договору, до жовтня 2017 зобов’язалось поставити майже 7,5 тис. друкованих книг художньої літератури, загальною вартістю в 682 тис. грн. Підприємство так само не подало жодних документів, які б підтверджували виконання аналогічних договорів та довідки, яка мала містити інформацію про товаровиробника. Відсутність необхідних підтверджуючих документів, які замовник сам же вимагав у своїй тендерній документації, всупереч законодавству, не стали підставою для відхилення ТзОВ Видавництво «Астролябія» та ПП Видавництво «Апріорі».

Разом із цим, на 5 та 10 лотах департамент інформполітики ЛОДА відхилив пропозицію найдешевшого учасника – ФОПа Сергія Глущенка, через ніби то відсутність гарантійного листа про наявність готової продукції. «Не надання інформації учасником у Гарантійному листі щодо наявності готової продукції по Лоту 5 та 10 та не отримання відповіді на запит скерований Замовником після розкриття тендерних пропозицій щодо надання підтверджуючих документів учасником» – йдеться у протоколі відхилення засідання тендерного комітету.

Детальний аналіз пропозиції ФОПа Сергія Глущенка, що у документах учасника таки був присутній гарантійний лист про наявність необхідних книг. А відповідно до вимог Закону «Про публічні закупівлі» (ст. 25) замовник не мав права вимагати будь-які документи в учасника після закінчення аукціону.

Західний офіс Держаудитслужби підтвердив виявлені порушення на даній закупівлі та надіслав листа замовнику щодо вживання заходів по усуненню даних порушень та недопущення їх надалі.