b 400 0 16777215 00 images 26731019 1539100442863910 7968240867110572403 nГромадськість Львова подала свої пропозиції та зауваження щодо будівництва у парку Знесіння. Подаємо текст повністю. 

«31 січня 2017 року у Ратуші відбулися громадські слухання щодо Детального плану території, обмеженої вул.Старознесенською, Регіональним ландшафтним парком «Знесіння», розробленого інститутом «Містопроект» на замовлення Управління архітектури та урбаністики Департаменту містобудування ЛМР. Уточнимо, що мова йде про побудову нового апарт-готелю на 102 квартири-номери з підземним паркінгом за адресою Старознесенська,70. Саме для нього і розробляється новий Детальний план території, хоча зонінг Личаківського району уже затверджено.

Нагадаємо також, що згідно новоприйнятого Статуту міста Львова, громадські слухання, що стосуються сфери містобудування, більше не передбачають голосування. Тож голосування за зауваження і пропозиції не було. Єдине, що ще залишає процедура врахування громадських інтересів, – це подання письмових пропозицій та зауважень.

Пропозиції та зауваження щодо врахування громадських інтересів при розробленні Детального плану території, обмеженої вул.Старознесенською, Регіональним ландшафтним парком «Знесіння» підготували та подали на ім’я начальника управління «Секретаріат ради» Юрія Лукашевського громадські організації:«Народна Дія Львів»,«Правозахисний Центр ім. генерала УНР Володимира Сікевича», «Комітет збереження природи»,«Регіональний фонд «Знесіння», «Магдебурзьке право»

Серед пропозицій та зауважень наголошуємо, зокрема, на наступних:

Висотність забудови

Згідно затвердженого плану зонування Личаківського р-ну м.Львова  у межах, охоплених розробленим детальним планом території маємо зону Ж-1, тобто садибну одно-двох поверхову забудову!  Натомість проектом ДПТ передбачено висоту проектованого багатоквартирного житлового будинку типу апарт-готель у 4-5 поверхів  У розділі «Допустимі види забудови» для зони Ж-1 передбачено будівництво багатоквартирних житлових будинків до 4-х поверхів, але ж не в історичному ареалі і в охоронній зоні пам’ятки архітектури – церкви Вознесіння Господнього ! В зв’язку з тим, що викуплені ділянки згідно містобудівного плану належать до малоповерхової садибної забудови, громадськість вимагає обмежити поверховість проектованих будівель до 3 поверхів, включаючи цокольний і мансардний поверхи. І не змінювати цільове призначення ділянок і зонування Личаківського району відповідно до потреб забудовника.

Об’ємність забудови

Такий потужний об’єм, який нам було продемонстровано на візуалізації проекту апарт-готелю  вступає у суперечку з об’ємом церкви Вознесіння Господнього і візуально просто розчавлює делікатну в порівнянні з ним будівлю церкви ! Це вже є ПОРУШЕННЯМ  Закону України «Про охорону культурної спадщини». Церква Вознесіння Господнього є пам’яткою архітектури місцевого значення, вона МАЄ СВОЮ ВСТАНОВЛЕНУ ОХОРОННУ ЗОНУ радіусом у близько 80м, грубо порушену проектом обговорюваного детального плану території. Церква має лишитись домінантою у місцевості,  якій дала своє ім’я.

ІМО не затверджене Міністерством культури

Як вбачається із Пояснювальної записки до ДПТ, у «Історико-містобудівному обґрунтуванні розширення готелю за рахунок будівництва комплексу з функціями ділового, спортивного, культурно-відпочинкового призначення, житлового будинку та підземної автостоянки на вул.Старознесенська,70», виконаному Ф.О.П.Лагушем З.Р. у 2017р. сказано, що  на території ділянки немає пам’яток архітектури, а будинок №66 має статус рядової історичної забудови.

На жаль, таке ІМО – це яскравий приклад безпринципності і догоджання замовникові в збиток охороні культурної спадщини.  І затвердження цього ІМО тільки Управлінням охорони історичного середовища ЛМР є НЕДОСТАТНІМ! Щоб ІМО стало чинним, його необхідно затвердити у Міністерстві культури. І це не є довільним, як висловився на громадських слуханнях один з розробників цього ДПТ Віталій  Дубина, начальник АПМ-2 інституту «Діпроміст» -«прошу дуже, можна затвердити і у Міністерстві». ЦЕ Є ВИМОГА Закону України «Про охорону культурної спадщини»!

Пішохідний прохід

Детальним планом території захоплюється пішохідний прохід між будинками №56 і № 58 і пропонується прокласти там доїзд до споруди монастиря сестер Йосафаток. Мешканці вулиці Старознесенської виступають категорично проти такого планувального рішення, бо таким чином відсікається частина земельної ділянки, котра є у користуванні Бібліотеки, порушується спокій і тиша цього улюбленого місцевими мешканцями культурного закладу.

Підземний паркінг

Є різниця  між міським парком і Регіональним ландшафтним парком, завданням якого є збереження існуючого природного ландшафту гряди горбів Головного Європейського вододілу. Круті схили є частиною ландшафту, що охороняється, тому руйнувати їх будівництвом підземного паркінгу, а потім проводити роботи з укріплення схилів – це порушення чинного законодавства. Тому громадськість вважає за доцільне заборонити будувати підземний паркінг шляхом руйнування схилу і встановлення підпірних стінок, що є зміною елементів ландшафту.

Проект ПП «Архново»

Проект ПП «Архново» 2014 р. про організацію території РЛП «Знесіння» не може тут розглядатися і посилання на нього є незаконними. Крім негативних громадських слухань у вересні 2017 р. він не пройшов жодних погоджень і затверджень і не є документом, що має юридичну силу.

Тому громадськість вважає за доцільне вилучити з детального плану території всі посилання на Проект ПП «Архново» 2014 р. про організацію території РЛП «Знесіння», як такий, що не затверджений відповідно до  норм чинного законодавства. А ось «Проект організації території регіонального ландшафтного парку «Знесіння», розроблений у 1996 році Державним Університетом «Львівська політехніка» і затверджений сесією Львівської обласної ради Рішенням №71 від 1 жовтня 1998 на сьогодні є діючим і обов’язковим до виконання. Серед іншого, тим проектом пропонується розробити програму реставрації, консервації, особливого режиму реконструкції в межах історичного ядра поселення Знесіння. Така програма дозволила б створити музей-скансен, як гармонійне ціле природи-архітектури-культури-історії.  Так як вулиця Старознесенська включена у територію Ландшафтного парку «Знесіння», який вже у 1993 році був проголошений об’єктом природо-заповідного фонду,  для забезпечення цього історичного ядра поселення «Знесіння» та унікального ландшафту від руйнувань та пропозицій забудови, пропонуємо надати РЛП «Знесіння» статус  «Історико-культурного заповідника».

Вілла Завадовичів

Відсутність охоронного номера вілли Завадовичів (будинок № 66 на вул.Старознесенській), але віднесення його до історичної забудови, не означає, що будинок можна знести. Негативний приклад: будинок композитора Ярославенка, коли новий власник стверджував, що не бачив охоронної таблиці і зніс будинок, а потім суд зобов’язав його будинок відновити. Віллу Завадовичів (будинок № 66) зберегти і відреставрувати фасад, пристосувавши під апартаменти, як об’єкт історичної забудови.

Відтак, громадські організації категорично заперечують проти затвердження такого Детального плану території обмеженої вул.Старознесенською і Регіональним ландшафтним парком «Знесіння», який був представлений розробниками на громадських слуханнях 31.01.2018 р. без врахування поданих ними пропозицій та зауважень. Також вимагаємо не виносити на затвердження виконкомом Львівської міської ради запропонований ДПТ без врахування зауважень громадскості»