1 1517912912У перші дні роботи Єдиного реєстру боржників зі сплати аліментів спостерігається погашення 10-річних заборгованостей.

Про це міністр юстиції України Павло Петренко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Вже у перші дні роботи відкритого Мін'юстом реєстру ми можемо спостерігати погашення заборгованостей по сплаті аліментів десятирічної давнини", - зазначив міністр.

За його словами, відкритий реєстр боржників - не тільки дієвий інструмент захисту прав українців, але й "лакмусовий папірець" громадянина: хочеш побудувати кар'єру чи зберегти гарну репутацію - не потрапляй на Дошку Ганьби.
 
Нагадаємо, що 6 лютого, набув чинності розроблений Мін'юстом Закон №7277 "Чужих Дітей Не Буває" щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів. Захист прав дітей є одним із стратегічних напрямків роботи в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».
 
Зокрема, до повної ліквідації заборгованості боржника можуть тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон, праві керувати автомобілем, праві використовувати зброю, а також полювати.
 
Запроваджується новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи для боржника. Він виконуватиме їх у вільний від навчання чи роботи час. А оплата за них піде на погашення боргу дитині. Боржник не матиме права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон. 
 
Відтак у планах Мін’юсту – оприлюднення такої «Дошки ганьби» злісних неплатників аліментів у кожному регіоні, створення груп виконавців для ліквідації заборгованості по аліментах. А також запровадження системи щомісячного моніторингу Закону в дії з фіксуванням статистики і показників по регіонах вже з березня цього року.