83495302 311053233413012 4882676425315467500 nСлідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого у м. Львові впродовж 6 місяців 2020 року розслідували понад 3000 кримінальних проваджень. На сьогоднішній день на залишку є ще більше як 1700 справ, а 330 – передано до суду.

Про це у інтерв’ю «Ділу» розповів Віталій Стець, в.о. директора ДБР у Львові.

«По кількісному складу – це 50 слідчих, які сьогодні працюють, але призначені були впродовж цього періоду, на початку року ми починали з меншим складом слідчих і зараз він у нас трішки збільшився. Йдеться про 5 областей, на які поширюються наші повноваження. Це Львівська, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська області» – додав Віталій Стець.

Також у ДБР повідомили, що переважна кількість з переданих до суду справ – це військові злочини, 217 з 330.

Щодо працівників поліції – 31 кримінальне провадження, щодо працівників СБУ та прокуратури – по 2 кримінальних провадження. Зокрема, 18 обвинувальних актів стосовно працівників державної митної служби скерували в суд. Стосовно працівників прикордонної служби – 17 обвинувальних актів, по працівниках лісової та водної охорони – 8. Щодо податкової служби – 6.

«Я б хотів звернути увагу на пріоритети. Найперше, це боротьба з корупційними схемами на митниці та протидія функціонуванню злочинних механізмів на державному кордоні України. З використанням корупційних зав’язків представників державної митної, прикордонної служби та інших контролюючих органів. Це для нас як ніколи актуальне питання і воно у нас в пріоритеті. На другому місці, але не менш важливим, є питання виявлення, припинення і розслідування порушень в лісовій сфері. В світлі останніх подій які ми зараз маємо, це наслідки бездумної, неправильної та протиправної вирубки лісів, що призводить до відповідних екологічних наслідків. Зараз, як ніколи, ця тема є актуальна, вона в нашій підслідності, ми активно протидіємо цим злочинам. Також протидія організованої злочинної діяльності у різних формах прояву. Організатори яких здійснюють свою незаконну діяльність переважно з допомогою прикриття високопосадовців, службових осіб правоохоронних органів і суддів. Тобто, ми акцентуємо увагу на тому, що існують злочини в організованих формах, де не останню або навіть організаторську роль відіграє або чиновник, або правоохоронець, або суддя» – розповів Віталій Стець.

– А чи є реальні результати Вашої роботи по боротьбі з незаконною вирубкою лісів? Це питання зараз дуже актуальне.

«Якщо говорити про декілька конкретних фактів, то за І півріччя 2020-го ми скерували до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи осіб, у складі якої була службова особа Державного лісового господарства на території Львівської області. Йдеться про незаконну вирубку в гірських районах Львівщини. Збитки від цієї протизаконної діяльності склали понад 1,2 мільйона гривень. Те, що ми це задокументували і скерували з обвинувальним актом до суду цю справу – говорить про те, що правопорушники понесуть покарання – ця стаття передбачає відшкодування збитків. Також ми скерували до суду кримінальне провадження щодо службових осіб лісогосподарських підприємств Закарпатської області. За Ст. 367ч. 2 – це службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Сума збитків завдана їхньою протиправною діяльність складає понад 3 мільйони гривень. Маємо деяку кількість кримінальних проваджень, в яких оголошені підозри службовим особам. Маємо кримінальне провадження, де ми також оголосили підозру за злочин вчинений організованою злочинною групою, в яку входять службові особи лісгоспів на території Закарпатської області. Суми там також понад 7 мільйонів гривень. На сьогоднішній день це є підозра, але ми плануємо після проведення всіх слідчих дій скерувати справу до суду» – Віталій Стець.

«Окремо хочу зазначити, що впродовж першого півріччя 2020 року до суду скеровано 68 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень (злочинів), досудове розслідування у яких здіснювалось слідчими ТУ ДБР у місті Львові, з яких 40 у кримінальних провадженнях за статтею 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиціі, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди – хабаря)».

Також в.о. директора Територіального управління ДБР у Львові Віталій Стець розповів, що за час роботи цієї структури побачив кілька недоліків, на які слід звернути увагу законодавцям.

«Найперше, це є кількість штату, який законодавчо обмежений. В Законі про ДБР зазначено, що максимальна чисельність працівників – 1600 чоловік. Відповідно, штат територіального управління 117 осіб. І ми не маємо ні можливостей, ні повноважень добирати людей, поки законодавець не збільшить граничну чисельність працівників ДБР. Якщо говорити з практичної сторони, то ми би були вдячні, якби щонайменше вдвічі збільшили кількість працівників. Зараз навантаження на одного слідчого – приблизно 42 провадження. Це дуже багато. Друге – необхідним є створення офісів в усіх обласних центрах, адже ми дислокуємось у Львові, а наші повноваження поширюються на 5 областей. Скажімо, трапилось ДТП за участі поліцейського у Рахівському районі Закарпатської області. Туди їхати зі Львова взимку годин 6. І третє. Коли наші слідчі розслідують гучні справи, зловживання чи хабар, здійсненні посадовою особою більше мільйона – за справу береться НАБУ. Це є проблемою, бо роботу провели слідчі ДБР, тривалу і велику, яку залишається скерувати до суду, а він не може це зробити, бо він мусить передавати це за підслідністю, яку визначає прокурор. Але ж робота оцінюється за її кінцевим результатом, а не за самим процесом. І те, що слідчий працював пів року і в подальшому не має завершеного результату, оскільки юридично справу в суд не скерував – це звичайно вважається для нас мінус. Також у нас поки немає своїх оперативних підрозділів, зараз ці посади є вакантними, проводяться конкурси. Тому хочу подякувати оперативникам інших правоохоронних структур, з якими ми пліч-о-пліч боремось зі злочинністю».