54541561456154514На звернення, направлене громадою та отримане в посольстві 5 січня цього року із підписом третього секретаря О. Івасенко, так і не надійшло відповіді у 30-денний строк, встановлений Законом України "Про звернення громадян". Про це повідомляє Об'єднання асоціацій українців Іспанії.

Суть звернення: щоб Посольство України в Іспанії стало рупором громадської ініціативи увіковічення у іспанській столиці постаті Івана Франка.

480 підписів під цим зверненням були зібрані активістами ініціативи монументалізації в Мадриді, наприкінці грудня 2017 р. Підписантами є представники українських осередків, священнослужителі громади, активні парафіяни, творчі люди, діячі українського шкільництва.

32881750 1864282803869347 865144058526302208 n"Прості люди цього дуже хочуть, тішаться думкою, що може з’явитися пам’ятник і задоволені тим, що питання піднімається", - каже одна з активісток.

Крім самого прохання, в звернені було подано список тих перших кроків, які є посильними, але які досі не були зроблені з боку дипломатичної установи для прояву підтримки цієї ініціативі на ділі.

За цих умов, дане громадське об'єднання самостійно звернулося до влади Мадриду - у лютому цього року (повторно). Під петицією щодо виділення в Мадриді місця під пам’ятник Іванові Франку підписалися очільники двадцяти організацій українців Іспанії, 12 з них – в регіоні Мадрид. Наразі, офіційна підтримка з іспанського боку надійшла лише від керівництва мадридського регіону. Міська рада столиці це питання ще не виносила на розгляд. У травні, відповідні звернення були були також надіслані фракціям міської ради Мадриду,- знову ж таки, по громадській лінії.

Як йдеться в мотивації цієї громадської ініціативи, Іван Франко є маркером українсько-іспанського культурного діалогу. Каменяр першим наблизив українцям класиків іспанської літератури – видав віршовану переробку пригод Дон Кіхота, п’єсу «Війт Заламейський» П. Кальдерона, поширив чудову літературну критику про Міґеля де Серватеса, Лопе де Вегу, іберійське романсеро тощо. Хоч і не будучи в Іспанії (а лише відвідавши Італію), Іван Франко написав вірш про країну фламенко, який починається так: «Іспанія, Іспанія, мов у казочнім сні, той земний рай, чудовий край, ввижається мені».

Питання сприяння даній ініціативі також піднімалося перед Міністерством закордонних справ України, зокрема й народними депутатами України.