Hrest Mervychi 3У неділю, 24 червня, на горі Червоний Камінь поблизу села Мервичі у Жовківському районі відбудеться вшанування воїнів Першої світової війни, які загинули під час боїв 22 червня 1915 року.

Початок заходу о 13.00. Опісля плануються показові польоти парапланеристів та сільські фестини, інформує Край

Символічну Могилу відновлено стараннями громади с. Мервичі у 2016 році.

«Згідно з історичними матеріалами, на сусідніх горах Червоний і Білий Камінь під час І Світової війни розташовувалися ворогуючі російські та австро-німецькі війська. Окупувавши Львів, росіяни пішли далі на Перемишль (зараз Польща), проте на цьому їхній наступ спинився і вони змушені були відступати.

22 червня 1915 тут відбувся запеклий бій, у якому лінію оборони генерала Брусилова було прорвано – шлях до визволення Львова став відкритим. Того ж 22 червня російська армія відступила зі Львова.

Старі люди переповідали, що січ була настільки люта, що крики солдат та стогони поранених чулися аж в сусідніх селах.

В наслідок архівних пошуків, вдалося віднайти карту театру військових дій, яка чітко показує лінію фронту, яка проходить поблизу с. Мервич, а під 22 червня у легенді мапи написано про бій на г. Червоний Камінь.

Після цих подій на г. Червоний Камінь облаштували братську могилу. За переказами, вона складалась з великих кам’яних блоків, на яких були висічені хрест з розп’яттям та імена загиблих. Монумент під свою опіку взяли колоністи з Візенбергу».

Гора Червоний Камінь є стратегічною та домінуючою висотою в усій околиці. Колись вона мала близько 350 метрів над рівнем моря, але була поруйнована внаслідок влаштування піщаного кар’єру у 50-х роках ХХ ст.

До того вона використовувалась, як опорний пункт і під час ІІ світової. Тут по черзі стояли радянські та німецькі війська. Відразу після війни тут декілька років діяв танковий полігон.