JM 1 1 640x426У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ відкрили черговий етап підготовки підрозділів Українського війська за програмою «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи — Україна» (JMTG-U), до якої входять військові інструктори ЗС США, Канади, Великобританії, Данії, Литви, Швеції, Норвегії та Польщі. Цього разу, своє тренування розпочала батальйонна тактична група 54 окремої механізованої бригади.

Створена у пекельному 2014 році, ця бригада вже показала високий бойовий вишкіл захищаючи Дебальцевський плацдарм, та зупинивши ворожу навалу на Світлодарській дузі. За плечима особового складу не одна сотня успішних бойових зіткнень. Зокрема, фактично перед своєю ротацією на відновлення воїни бригади захопили в полон та нейтралізували чергову групу російських військовослужбовців, які виконували ворожі військові дії на сході України. За виявлену мужність двоє воїнів бригади отримали звання Героїв України, а більш ніж 70 відсотків особового складу заохочені державними та урядовими нагородами різних ступенів.

- Нехай вороги не подумають, що ми маємо низькій фаховий рівень, - наголосив заступник командира бригади підполковник Павло Федосенко. – Наша бригада була сформована з військовослужбовців, які пройшли спеціальну підготовку у навчальних підрозділах. Крім цього більшість з наших бійців вже мала довід бойових зіткнень. Але вчитись ніколи не пізно! Тому ми очікуємо від цих тренувань нового досвіду в роботі сержантського складу, думаємо почерпнути для себе щось нове в управлінні підрозділами. Також хочемо перейняти досвід наших колег по зброї, у веденні бою при звільнені від ворога населених пунктів. Адже ми плануємо звільняти Україну від окупантів, тому готуватись будемо ретельно.

На наших бійців чекає широка і цікава програна кількамісячних тренувань. По завершенню яких кожен з бійців зможе керувати вогнем артилерії, наводити авіацію, проводити маскувальні та розвідувальні дії тощо. Крім цього, перед початком тренувань відбулась зустріч командування батальйонної тактичної групи з керівництвом тренувань під час якої було обговорено всі деталі занять. І доречно зауважити, що наші іноземні колеги взяли до уваги всі побажання українських військових, та значно змінили курс тренувань в порівняні з попереднім етапом.

- Ці тренування не спрямоване на імітацію дій ООС, воно відтворює традиційні бойові дії з противником, з яким ви можете зіткнутись в найближчому майбутньому, - наголосив командир батальйону Збройних Сил США підполковник Уїльям Мьорф. – Підготовка відбувається з початкової ланки – індивідуальної. Далі будуть тренуватись відділення, взводи, роти і так далі. Таким чином досягається висока ефективність бойової готовності кожного підрозділу. Вся підготовка відбувається за стандартами НАТО.

За словами американського офіцера всі заняття будуть складними. Під час проведення тренувань у складі підрозділів, українські військові будуть постійно «воювати» з умовним противником. Причому всі «бойові дій» будуть максимально наближені до реальних. З застосування передових технологій тренувань кожен командир чи боєць буде бачити, які втрати поніс підрозділ, які недоліки у взаємодії тощо.

Для проведення тренувань, керівництво Міжнародного центра миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ створило всі необхідні умови від побутового розміщення бійців до організації навчальних місць.

- Я приємно здивований умовами, що створені на цьому полігоні, - зазначив гранатометник старший солдат Олександр Бабаєв. – Ми живемо у казармах, а не в наметах. Смачна їжа. І я думаю будуть цікаві та плідні тренування. Ми дуже очікуємо їх, адже це цікавий та унікальний досвід співпраці з іноземними колегами. Крім цього ми будемо багато тренуватись вночі. А це ті знання які особисто нам дуже потрібні.