4567890876555788Вчора, 5 серпня, близько 18 год., у Миколаївському районі на Львівщині, загорілася церква. Про це повідомляє сайт ГО "Варта1".

Пожежа виникла у давній церкві села Велика Горожанна.

Як повідомили у прес-центрі ГУ ДСНС у Львівській області, внаслідок пожежі знищено церковний інвентар на площі 90 кв м, три церковні куполи, дерев‘яну перегородку на площі 50 кв м., іконостас та старовинне «Євангеліє».

Пожежу було ліквідовано близько 17.18, залучалося 29 рятувальників та 7 одиниць техніки.

Від згорання врятовано частину будівлі церкви, а також будівлю дзвіниці. Постраждалих внаслідок пожежі немає.

Зазанчимо, велика п’ятиверха дерев’яна церква стоїть практично посеред Великої Горожанни. Найдавніші згадки про місцеву церкву датовані 1515 роком. Попередня, до сьогоднішньої, дерев’яна святиня походила з 1720 року. У 1797 році при допомозі пана Ігнатія Дульського (він надавав її не з власної волі, а згідно діючих австрійських законів) сільська громада збудувала існуючий дерев’яний храм, який посвятили наступного року.

На надпоріжнику південних дверей є напис червоною фарбою (переклад з “Інскрипції на дерев’яних церквах” В. Слободян): “Та церква збудована: Року Божого = 1798”. Описуючи село в середині XIX століття сучасник зазначив: “За ставом піднімалась гора, на якій, поміж густої громади хаток, стирчала церква, що здіймалась майже над цілим селом…”. Первісно вона була тризрубна, триверха.

Сьогодні довжелезна чотиризрубна будівля, своїм розміром завдячує розбудованому, ймовірно у 1862 році, бабинцю. Святиню відновлювали у 1922 році. До вівтаря з південної сторони прибудована ризниця, накрита стрімким трисхилим дахом. З вікна ризниці виходить труба, яка під’єднана до металевого димоходу.