collage vodaЛьвів'янин Андрій Рудковський просить відновити джерела у парку Залізні води, що поблизу будинку вул. Ярославенка, 11. Про це йдеться на сайті Єдиної системи місцевих петицій.

"Необхідно відремонтувати підземну водяну трубу, яка вийшла з ладу і вода витікає з під землі поза джерелом, відновити окремі елементи оздоблення, дерев'яні лавочки", - сказано у ініціативі.

До кінця збору підписів залишилось 60 днів.

 Якщо ідея збере 500 голосів, то її розглянуть у міськраді.

943856758765876944376584Довідка: Парк "Залізна вода" розташований між вулицями Стуса, Мишуги, Тернопільською та Ярославенка, між місцевостями Новий Львів і Снопків. Популярності, як територія для відпочинку ця місцевість починає набувати 1830-х роках. А, власне міський парк закладено тут у 1905 р., його проектантом був великий львівський садівник Арнольд Рьорінґ. На території парку спостерігається вихід мергелів, чим і зумовлена поява численних джерел, вода яких містить залізо, що й дало назву цій місцевості, пише сайт Фотографії старого Львова.

Внизу, де багато джерел, у ХІХ ст. знаходився став Камінського, корчма і німецький літній театр Франца Краттера.

Одне з джерел облаштували  бюветом, місце стало популярним і поступово буковий праліс почав стихійно перетворюватись на лісопарк. Тоді міська влада вирішила облаштувати тут парк. Джерело облаштоване  бюветом засмічене недопалками, пластиком, побутовим сміттям  і не прибирається роками. Води пити з цього джерела суворо заборонено, про що свідчить оголошення.

Доля другого, зі збережених джерел, досить сумнівна. Хоча люди й ризикують набирати з нього воду, але поручитися за її корисні властивості дуже важко. Джерело не має зручного підходу і вода з нього далі стікає схилами парку.