c8a73480ed7524993d93be720609ede9Реконструкція курортного парку у Трускавці знову подорожчала! Про це стало відомо з сайту публічних закупівель «Прозорро» – днями Управління житлово-комунального господарства і будівництва Трускавецької міськради оголосило тендер з його реконструкції на майже 75 млн гривень. Про це пишуть Джерела Трускавця.

А востаннє конкурс на виконавця робіт у парку відбувся два роки тому. Його провели в обхід системи «Прозорро» - за кілька днів до запуску цього порталу. Тоді міське управління ЖКГ і Б на «Віснику державних закупівель» оприлюднило інформацію про торги з реконструкції парку у Трускавці на суму 44,8 млн грн., переможцем стало ТОВ «Хосаро» зі Львова.

Варто наголосити, що підготовка документів для оголошення цього тендеру відбулась у рекордно стислі терміни. На ресурсі Edata можна побачити трансакцію коштів – 65 тис. грн., здійснену 14 липня 2016 міським управлінням ЖКГ і Б «Львівкомундорпроекту» за виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції парку. Оперативно спрацювала, як це видно по даті проведення платежу на Edata, й «Укрдержбудекспертиза» ( договір з управлінням ЖКГ і Б укладено 7 липня) - державне підприємство провело бліц оцінку проектно-кошторисної документації. Замовники явно поспішали – до впровадження ProZorro залишались лічені дні, а вони не могли допустити, аби привабливу можливість кількамільйонного бюджетного замовлення отримала «чужа» фірма.

Це були вже треті торги на реконструкцію міського парку. Вперше тендер провели у 2008 році, тоді також перемога дісталася ТОВ «Хосаро», сума договору становила майже 23,9 млн грн.

20e3706c6032ff1d6815e9ce4c87d0c1Згодом у проектно-кошторисну документацію внесли зміни, вартість реконструкції зросла до 37, 5 млн грн. Конкурс провели повторно у 2014 році. Перемогу отримало ТОВ «Трускавецький водоканал», однак роботи тоді так і не стартували.

Вчергове, як уже було сказано, вартість реконструкції подорожчала у 2016 році – до 44, 8 млн грн. Згідно з проектною документацією роботи мали бути завершені до 2021 року: підрядник зобов’язався очистити русла існуючих діючих потічків, укріпити їх кам’яною насипкою, очистити дно і відкоси існуючих водойм, повністю замінити водовідвід, починаючи від «Юзі» і закінчуючи вул. Річки. Проектом передбачалося розбирання існуючого дорожнього покриття на майдані Незалежності, по бульвару Ю. Дрогобича, на вул. Шевченка і вул. Річки та його відновлення,заміна покриття доріжок, головної алеї, озеленення,встановлення інформаційних стендів, вказівників та інші масштабні роботи.Проектом також передбачено, що у парку встановлять 195 смітників з логотипом Трускавця, таку ж кількість лавок та світильників …

Однак, не дивлячись на такий грандіозні плани, роботи проводилися вкрай повільно через брак коштів. У 2016 році міська рада, не зважаючи на рекордні надходження до бюджету Трускавця, виділила для реконструкції парку лише 500 тис грн., ще 800 тис грн. надійшло з області у вигляді субвенції на природоохоронні заходи. На ці кошти було частково замінено колектор біля «Броніслави» й розпочато реконструкцію сходів біля бювету мінвод.

У 2017 році ситуація виглядала аналогічно – з міського бюджету фінанси для реконструкції парку виділяти не поспішали. Як запевняв трускавецький мер Андрій Кульчинський, місто отримає їх завдяки коштам європейських грантів. Однак участь Трускавця у Програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 виявилася провальною - проект реконструкції відхилили.

Невідомо, як довго б торік трускавецька влада зволікала з фінансуванням робіт у парку, якби його не почало затоплювати під час проливних дощів. Найбільше від негоди діставалося «Едварду» - стара каналізаційна система не справлялася з бурхливими потоками води і спричиняла утворення величезного озера поблизу джерела. А від «Едварда» бурхливі потоки води неслися центральними алеями парку аж до Майдану Незалежності. Одне слово, зволікати вже не було як, і минулого року місто та область виділили для заміни старих мереж біля «Едварда» загалом близько 5 млн грн.

Цьогоріч у міському бюджеті передбачено 3 млн грн. для реконструкції у парку. Чи варто наголошувати, що у порівнянні з кошторисною вартістю проекту - це копієчки. Роботи, ймовірно, розпочнуться після завершення тендеру, тобто не швидше вересня-жовтня.

- Які чинники змусили вносити зміни у проектно-кошторисну документації, яка коригувалася лише два роки тому? - запитуємо у заступника трускавецького мера з питань ЖКГ Олексія Балицького.

- Насамперед це зростання вартості матеріалів й розмірів зарплат. Окрім цього проект був нікудишній – не було враховано чимало важливих моментів. Для прикладу, впорядкування потічків у верхній частині парку, які потрібно почистити й обкласти камінням, аби намул не потрапляв у новий колектор, також чимало інших робіт, - запевнив заступник мера.

А судячи з тендерної документації, оприлюдненій Управлінням ЖКГ і Б на «Прозорро», чи не найсуттєвіші зміни у проекті реконструкції стосуються освітлення парку. На його території планується встановити світильники, що є близнюками тих, які на вулицях Шевченка та майдані Кобзаря. Як відомо, вони – польського виробництва, а роботи щодо їх встановлення виконувалоТОВ «Комсервіс-Трускавець».

ae7ba3706fefa2adec60c0c30630223fВласником товариства є Олег Кабальний, який є давнім товаришем заступника трускавецького мера Олександра Ткаченка. Разом вони є співзасновниками міської організації «Єдиного центру». А спільно з депутатом Мирославом Мицьком заснували міське відділення ГО «Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах».

Нагадаємо, що «Комсервіс-Трускавець» було створене у 2016 році. З того часу фірма, за даними пошуково-аналітичної системи «007», отримала бюджетних замовлень на загальну суму понад 7 млн грн. Причому всі підряди підприємство отримало від управлінь, відділів чи комунальних установ Трускавецької міськради.