1 shot 5До початку нового навчального року залишилися лічені дні. У більшості шкіл і садочків Бущини вже завершують поточні та капітальні ремонти, тож навчальні заклади будуть готові з 1 вересня приймати дітей. Нещодавно журналіст «Буського медіа порталу» завітав до Буської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, де завершується капітальний ремонт західного корпусу школи. За останні місяці ремонту ця школа із директором через, мовляв, неякісний ремонт, з боку певних батьків та активістів, піддались нищівній критиці у соціальній мережі. Чи дійсно 1 вересня школярі цієї школи не розпочнуть навчання?

Історія заснування цієї школи починається у 1903 році. Тоді у спеціально збудованому приміщенні, де було 6 класних кімнат, 1 квартира для директора і 1 квартира для обслуги, почали навчатись діти жителів міста. У ній навчались лише дівчатка, а хлопці біля костелу святого Станіслава, де сьогодні знаходиться райвідділ поліції.

Біля головного входу директор показує нам вгору, де видніється обвалений карниз.

– Все через те, що ринва не підвісна, а накладна, – пояснює директор школи Богдан Басараб. – Коли будівельники робили добудову 2012 року, то зробили ринву не підвісну, а накладну, чим порушили технічні вимоги. Тому через це вода підтікає під ринву і карниз трохи обвалився, а відповідні світлини оприлюднили батьки та активісти звинувативши мене у цьому. Але там найбільша проблема, що туди немає ніякого доступу: машина не під’їде, а потрібно пожежну, але, то є висотні роботи і я не можу заставити когось із своїх працівників лізти туди і зробити, бо у разі якогось нещасного випадку мені загрожуватиме тюрма. Зараз ми проблему стараємось вирішити.

Заходимо у приміщення школи. Освітянин розповідає, що це корпус 1903 року. На першому поверсі є їдальня та майстерня, на другому навчаються молодші класи, а на третьому – основна, базова школа.

Далі прямуємо у добудову 1962 року.

– На першому поверсі добудови є три класні кімнати, так само й на другому, – розповідає директор школи. – Найбільше було сперечань за одну із класних кімнат, в якій навчатиметься 8 клас, бо тут не було підлоги. Зараз підлогу підняли, залишилось лише відремонтувати систему опалення, бо через те, що підлогу підняли, потрібно підрізати трохи труби. Як повідомило керівництво будівельної фірми, проблема була в тому, що підлогу, згідно кошторису, не міняли вчасно, бо фірмі не були перераховані кошти. Зараз вже повністю замінені двері на дерев’яні, занесені карнизи, дошки для навчання, тож діти з 1 вересня вже спокійно будуть тут навчатись. Між поверхами поміняли вікна.

На другому поверсі в трьох класах також замінено підлогу, де навчатиметься 9 і 6-А класи. Щодо туалетів, то ми відновили їх власними силами. На першому поверсі розташовується туалет для хлопців, а на другому – для дівчат. Також на останньому поверсі ми повністю поміняли покрівлю: замінили частину кроку, частину балок, зараз маємо металеве перекриття.

Також окремі батьки скаржились через те, що коли будівельна фірма робила ремонт підлоги, то добре не закріпила лігари і вона трохи підсіла. Вже потім будівельники змушені були зривали дошки і повністю лігари закріпити. Зараз усі недоліки усунуті.

На горищі добудови повністю замінено перекриття: із шиферного на металеве. Через шиферне покриття багато разів вода затікала, що доводилось ставити відра та миски.

Разом із директором виходимо із приміщення добудови на подвір’я школи.

– Бачите, зараз вже завершуються фасадні роботи, – показує на роботу будівельників директор школи Богдан Басараб. – Повністю зроблене перекриття і вже сьогодні (наш візит був 23 серпня – Авт.) хлопці знімуть будівельні риштовки, тобто зовнішні роботи вже завершені. Залишиться зробити тільки набризк на фундамент і відмостку. Трохи може не встигнуть будівельники із відмосткою, але з 1 вересня діти 100% приступлять до навчання і це ніяк не заважатиме їхній праці.

Варто нагадати, що ремонт цієї добудови розпочався ще наприкінці минулого року. Від самого початку проблема була в тому, що коли проводився тендер на роботи не можна було визначити переможця. Тендер відбувався два рази, через це кошти були виділені наприкінці осені, що спричинило затягування ремонтних робіт.

Яка сума коштів виділена на рпемонт?

   – На реконструкцію західного корпусу та проведення енергозберігаючих заходів у Буській школі №2 спочатку була заявлена вартість первинної кошторисної документації у сумі 3 млн 277 тис грн, але потім якось знімали державну субвенцію і сума склала 2 млн 849 тис грн., а остаточна сума нам вийшла так: у минулому році було освоєно 2 млн 938 тисяч 121 грн, а для завершення та здачі даного об’єкта у 2018 році потреба у коштів становила 326 тис 548 грн. Це були кошти державного фонду регіонального розвитку. Кошти ДФР були розподілені таким чином, що повністю мали бути зроблені ремонт західного корпусу і замінено покриття у спортзалі, проведення утеплення спортзалу, поміняні вікна і проведення зовнішніх робіт. А в цьому році ми вигравши мікропроект ще й почали робити у спортзалі внутрішні роботи: оздоблення і ремонт підлоги.

За словами директора школи, скандал в соцмережі розгорівся із нібито неякісним ремонтом, через те, що він не пішов на угоду певних батьків, які хотіли, щоб він поставив потрібного їм класного керівника. І саме вони мотивують і виписують у соцмережі, що це поганий директор і що за час його роботи в цій школі нічого не було зроблено.

   – Навіть попередні директори не зробили 10% того, що зроблено від часу мого перебування на посаді директора, – відзначає Богдан Басараб.

На завершення нашої зустрічі, питаю директора про звинувачення, які пишуть у соцмережі, що, мовляв, освітянин Богдан Басараба, за часи свого директорства, вже має будинок із європейським виглядом, євроремонтом та кованими воротами.

– Прикро те, що мене деякі батьки зробили злодієм, що я ніби краду/вимагаю від своїх техпрацівників гроші. Те, що вони понаписували всілякого бруду на мене у соцмережі, це прояв неповаги і невихованості.  Погляньте у мою декларацію: я ні автомобіля, ні цінних паперів не маю, живу як проста людина, яка має на це законне право.