12243292 302793943224357 6859662780755725839 nВчора, 2 вересня, у Ратуші вручили 75 копій ключа від синагоги людям, які досліджують, зберігають та популяризують єврейську спадщину Львова та регіону. Проте, директор «Єврейського відродження» і Центру дослідження юдаїки Мейлах Шейхет відмовився від цієї відзнаки. Про це розповів сам громадський діяч на своїй сторінці у Фейсбуку.

"Львів відкинув європейські дні єврейської культури в 2018, замінивши їх врученням символічних ключів від синагог Львова професіоналам Західної України, які долучились до збереження єврейської культурної спадщини. У Львові далі існує моторошна ситуація щодо єврейської культурної спадщини, Львівська міська рада, Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Хесед-Ар'є від Американського благодійного Фонду Джойнт, БО "Бнай - Бріт Леополіс" та молодіжна організація "Гілель"  подарували символічні ключі від знищених синагог Львова тим відзначивши доробок відомих професіоналів в збереження єврейської культурної спадщини Галични. Мені мали також вручити такий ключ, але я вирішив відмовитись від отримання символічного ключа і от чому:

Шановні Друзі Єврейської Спадщини України.З великою повагою до всіх Вас я з жалем звертаюсь до Вас з тим, що відповідно до юдейських принципів я не можу прийняти символічний ключ тому що автентична єврейська спадщина піддається тортурам, вандалізму. комерціалізації або ігнорується у Львові.

По сьогоднішній день єврейські кладовища у Львові окуповані базарами, незаконною забудовою, єврейські масові поховання не увічненні, синагоги та їх залишки використовуються не за призначенням задля комерційних та політичних потреб, включаючи ревізіонізм Голокосту. 

Все це місцевій та Світовій єврейській громаді спричиняє тяжкий біль.

З великою пошаною до Вас я не можу прийняти будь яке вшанування від організаторів сьогоднішньої події.

Дякую

Мейлах Шейхет", - сказано у дописі.