1 byblyya za god 600x400Львівська обласна рада звернулась до президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів із проханням зробити «Основи християнської етики» у школах України обов’язковим предметом. У школах Львівської області викладають його як факультативний курс, який учні відвідують добровільно, за згодою своїх батьків. Однак щодо запровадження «Християнської етики» як обов’язкового предмету думки людей різняться.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Мені цікаво розмальовувати малюнки, а що розповідає вчитель – нецікаво слухати», говорить третьокласник СШ №27 у Львові Артем. На чимало запитань, на кшталт, що таке гріх, що він знає про Ісуса, дитині важко відповісти.

«Ці заняття безрезультатні, вірші знає, а ось щось про свята – ні. «Забруднилось серце моє і без Ісусика – нікуди». Ну що це таке? Що це за вірш? А ми цей зошит для «Християнської етики» купили у комплекті з іншими для 3-го класу. Я – людина віруюча, ходжу щотижня у церкву, але вважаю, що віра – справа добровільна, і не можна дітям її насаджувати. Я проти обов’язкового запровадження такого предмету», – каже мама третьокласника Ірина Клейменова.

У львівських школах, залежно від спеціалізації і завантаженості у навчальній програмі, «Християнська етика» – раз або через тиждень. Учитель самостійно вирішує, як подавати матеріал. Серед викладачів є чимало монахинь із педагогічною освітою. У Львові видані підручники «Основи християнської етики» для різного віку школярів, розповіла директор СШ №40 Галина Пенцак. Лише важливо, щоб дітям цікаво подавали теми.

«Кожна школа має право вибрати собі об’єм годин для «Християнської етики» до навчальної програми, враховуючи і побажання батьків, від однієї години до півгодини, щотижня чи через тиждень. Викладаємо у старших класах факультативно, а у молодших – як курс за вибором.

Зверненню Львівської обласної ради передувало прохання обранців Львівської міськради у квітні цього року до міністра освіта зробити обов’язковою «Християнську етику» у школах. Однак це був радше політичний документ, як і Львівської облради, вважають представники церков.

Отець Української греко-католицької церкви Юстин Бойко зауважує, що сьогодні, перед виборами, які в Україні відбудуться у 2019-му, спостерігається небезпечна тенденція в Україні, коли різні політичні партії намагаються використовувати релігійні теми, до яких українських народ дуже чутливий.

«Християнська етика» не може насаджуватись. Бо не можна комусь нав’язати любов. Якщо цей предмет буде обов’язковий у школі, то на урок змушені ходити учні різних віровизнань, і це спричинить конфлікт, тому я, очевидно, проти такого запровадження. «Християнська етика» не може бути примусовим предметом.

Курс «Основи християнської етики», за згодою батьків, почали викладати у школах Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської областей на початку 90-х років минулого століття, згідно з рішеннями місцевих органів влади.