1 223122904ПрАТ «Львівобленерго» змусили визнати дійсним договір, який був укладений із власником нерухомого майна ФОП Лагодич Микола Миколайович. Про це пише Верховенство права.

На теперішній час непоодинокими є випадки, коли монополіст з відомих йому одному причин, відмовляється від укладання договорів з добросовісними підприємцями, кожного разу посилаючись на нові причини. Така ситуація склалася і з ФОП Лагодич Микола Миколайович, який був змушений звернутися до суду з позовом до ПрАТ "Львівобленерго" про визнання договору на постачання електроенергії укладеним.

Підприємець Лагодич М.М., який є власником нерухомості у м. Трускавець, звернувся до Львівобленерго для укладення договору на постачання електроенергії. Але йому було відмовлено, тому що нібито такий договір вже був укладений раніше із попереднім власником, який мав заборгованість.

Своїм рішенням господарський суд Львівської області задовольнив позовні вимоги підприємця частково. Договір про постачання електричної енергії між підприємцем та ПрАТ «Львівобленерго» у редакції позивача визнано укладеним.

Загальновідомо, що власник майна має виключне право на укладення договору з постачальником електричної енергії, а дії Львівобленерго не узгоджуються з приписами законодавства, яке регулює спірні відносини, а отже, несплата попереднім користувачем майна заборгованості за електроенергію не може бути підставою для відмови в укладенні нового договору на електропостачання, а є підставою для стягнення нарахованої суми заборгованості з нового власника цього майна.
Отже, Львівський суд поставив обленерго у рамки закону і відтепер підприємець може здійснювати господарську діяльність, а для інших підприємців, яким також відмовляли в укладанні угоди, це буде добрим прикладом на майбутнє для захисту власних прав.