1 98712376shot 1Польські митники на межі з Львівською областю брали хабарі від українських громадян за вивезення товарів за межі Європейського Союзу. Одноразово за таку незаконну послугу вони отримували до кількох тисяч злотих, – повідомляє Інформатор.

Як повідомив представник Центрального антикорупційного бюро Польщі Пьотр Качорек, агенти бюро встановили, що українці, які вивозили товари з Польщі, надавали митникам документи для повернення ПДВ (Tax free). У документах були неправдиві дані про придбані товари – їх взагалі не купували або їхні обсяги були значно меншими, ніж вказували у деклараціях на повернення суми податку на додану вартість. Згодом такі документи скеровували на митне оформлення.

“Антикорупційне бюро дійшло висновку, що митники в обмін на хабарі дозволяли експорт товарів за межі Європейського Союзу. Одноразово вони брали з громадян України за таку послугу десь кілька тисяч злотих. У митників була неписана ставка — від 2% до 3% від вартості товарів з податкової декларації”, – розповів Пьотр Качорек.

Слідчі бюро встановили, що кількість епізодів, коли митники отримали хабарі, становить від десяти до двохсот випадків.